Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Helmink, Stephanus Franciscus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Helmink Stef klein.jpg

Stef Helmink werd geboren te Braamt op 27 maart 1926 als zoon van Johannes Franciscus Helmink en Johanna Wilhelmina Kuiper.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 4-2 RI

Stef (legernummer 26.03.27.035) was ingedeeld bij ondersteuningscompagnie van 4-2 RI, een onderdeel van de Palmboom-Divisie. Dit infanteriebataljon is 14 mei 1947 met de Volendam naar Medan op Noord-Sumatra vertrokken, waar het op 9 juni aankwam. 4-2 RI heeft op Sumatra aan de beide Politionele Acties deelgenomen.

Stef is er in de volgende plaatsen gelegerd geweest: Bendji, Taroetoe, Sibolga, Baroes, Seroeka, Tandjong Poera. Hier kreeg hij een ongeluk met de vrachtwagen. Hij was beladen met veertien ton goederen, terwijl de brug berekend was op tien ton. Hier zakte hij dus doorheen en kwam in het hospitaal terecht met hersenschudding. Daar heeft hij zeven weken gelegen.

In het kamp hadden ze een aap, die een jeep kon berijden.

Er is sprake van dat Stef later verplaatst werd naar het eiland Java. Waarschijnlijk was dit in verband met de repatriëring in februari 1950. 4-2 RI is op de zevende van die maand met zes andere infanteriebataljons aan boord gegaan van het enorme Franse troepentransportschip Pasteur. In een recordtijd van zeventien dagen heeft de Pasteur 4.000 militairen naar de haven van Amsterdam gebracht. Op de terugweg naar huis wilden ze hem bevorderen tot soldaat 1e klas, maar dat wilde hij niet meer.

De Pasteur
Een krantenbericht over het troepentransport met de Franse Pasteur
Klik voor een vergroting
Foto's archief Jan Meurs

Andere militairen van 4-2 RI

Zie ook


Zijn verdere leven

Stef trouwde later met Johanna Aleida (Jo) Kuster uit Braamt en zij gingen wonen in Wehl.

Daar heeft hij zich jaren bezig gehouden met het organiseren van reünies voor oud-Indiëgangers. Onderstaande foto is van een reünie in de jaren 80. Naar aanleiding van de laatste reünie op zaterdag 25 april 2009 verscheen in De Gelderlander onderstaand artikel. De Anton Berendsen die daarin genoemd wordt is Antoon Berentsen.

Op deze reünie in Wehl in de jaren 80 was Stef (S. H.) met nog enkele Berghse Indiëveteranen aanwezig: Theet Derksen (Th. D.), Frans Kraaijvanger (F. K.) en Frans van Remmen (F. v. R.).
Het artikel over Stefs laatste reünie in de Gelderlander van 27 april 2009