Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hof van Hedel

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Hof van Hedel was een kapitaal woonhuis in 's-Heerenberg, dat gestaan heeft op het terrein tussen de Marktstraat en 's Gravenwal (vroeger Achter 't Waterschap genaamd).

Het werd vóór 1487 gebouwd door graaf Oswald I, die het schonk aan zijn broer Ludolf, heer van Hedel (14441499). Zijn erfenis, waaronder het Hof van Hedel, ging naar zijn broer Adam (14451502). Na diens overlijden waren de volgende bewoners Hendrik van Wisch en zijn vrouw Cunigonda van Bronckhorst. Hendrik was degene die in 1486 half Wisch had verkocht aan graaf Oswald I. Hij overleed in 1513.

Daarna volgt een lange periode waarover geen gegevens over de bewoners voorhanden zijn. Na het overlijden in 1611 van graaf Herman, die ook heer van Hedel was, kocht hoefsmid Jan Theuwen het huis, waarmee het in particulier handen kwam en tijnsplichtig werd. In modern taalgebruik betekent dit dat er een onroerendgoedbelasting betaald moest worden.

Van 1650 tot 1729 was het Gasthuis Sint-Gertrudis de eigenaar, waarna het tot 1823 bezit was van de familie De Both. In laatstgenoemd jaar kocht Antoon Heister het huis en verbouwde het tot een aantal huurwoningen.

In 1881 kocht het Gasthuis Sint-Gertrudis het huis weer, en liet het in 1887 slopen. De vrijgekomen grond werd bij de tuin van het gasthuis getrokken.

De openbare ruimte in het huidige woonzorgcentrum Gertrudis heet Hof van Hedel. Hier zijn onder meer een grand café, een kapsalon en een winkeltje.

Een blik op 's-Heerenberg in de 18e eeuw vanaf de Wal. Links Huis Bergh en rechts de Modderweide. Op de achtergrond een aantal huizen langs Achter 't Waterschap, waar rechts naast de boom nog net het Hof van Hedel zichtbaar is. In de verte de torens van het Het Raethuys (links) en de Baustetterkerk (rechts).
Een gedeelte van de plattegrond van 's-Heerenberg met rechtsonder het Hof van Hedel.
Klik voor een vergroting.

Bewoners

In het Hof van Hedel woonden onder anderen:

Bronnen