Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hohenzollernstraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Hohenzollernstraat in 's-Heerenberg loopt van de Graaf Hermanstraat naar de Maria van Nassaulaan.

De straat is genoemd naar de graven van Bergh uit het geslacht Van Hohenzollern-Sigmaringen. Na het uitsterven in 1869 van de tak Hohenzollern-Hechingen was de toevoeging Sigmaringen niet meer nodig en noemde het geslacht zich kortweg Van Hohenzollern.

In Bergh zijn meer straten naar de graven van Bergh en hun familie genoemd.

Deze Hohenzollernstraat is de enige straat in Nederland die zo heet. In Duitsland zijn uiteraard veel meer Hohenzollernstraßen, waarvan de Hohenzollernstraße in Sigmaringen voor Bergh de belangrijkste is. Een andere Duitse Hohenzollernstraße is die in Düsseldorf, waar vorst Karel Anton zich in 1850 met zijn gezin vestigde, nadat hij Hohenzollern-Sigmaringen had afgestaan aan Pruisen. De meeste straten met deze naam verwijzen echter naar de tak van de Hohenzollerns waartoe de koningen van Pruisen en vanaf 1871 de Duitse keizers behoorden.

De acht huizen in de straat bevinden zich achter een plantsoentje aan de noordkant. Aan de zuidkant van de straat liggen de achtertuinen van de huizen aan de Graaf Oswaldstraat. De huizen zijn gebouwd in 1962

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...