Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hotel Heinink

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hotel Heinink is verdwenen in de jaren 50 van de 20e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit hotel voornamelijk gebruikt door NSB'ers.

Het bouwjaar van het huidige pand aan de Marktstraat nummer 23 in 's-Heerenberg is mogelijk 1857. Een gevelsteen uit dat jaar wijst hierop. De brede bakstenen gevel is vrij sober uitgevoerd in kruisverband. Boven de ramen zijn strekken gemetseld. De bovenlichten van de vensters op de begane grond zijn voorzien van glas-in-lood.

Het gebouw is rond 1900 door Bernardus Gerhardus Wilhelmus Heinink in gebruik genomen als hotel. Zijn grootvader Bernardus Heinink uit Oldenzaal had zich er in 1842 gevestigd als hoef- en grofsmid. Zijn vader Antonius Martinus Heinink (wiens naam op de gevelsteen staat) nam het bedrijf in 1881 over, maar hij werd later gemeenteontvanger. Bernardus Gerhardus Wilhelmus Heinink was aanvankelijk kantoorbediende, maar werd dus de eerste hotelier.

In het begin van de jaren vijftig waren er in het hotel Indische repatrianten ondergebracht. Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 47). Tot circa 2016 was Chinees-Indisch restaurant Kota Radja er gevestigd. In die tijd waren de gevelplint en de kozijnen bordeauxrood geschilderd.

De begane grond van Marktstraat 25 is bij nummer 23 getrokken. Momenteel staan de panden nr. 23 en 25 apart te koop.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen