Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hotel Heitkamp

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Indruk Hotel Heitkamp

Hotel Heitkamp is een hotel met 3-sterren aan de Oudste Poortstraat 2 in 's-Heerenberg. Van 1973 tot 2016 waren Bennie Heitkamp en zijn vrouw Sophie Heitkamp-Neijenhuis de uitbaters. Het pand vormt een belangrijk onderdeel van de lokale carnavalscultuur. De Barghse Jonges zingen hierover op hun tweede CD 'Lèèf'. Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 57).

Hotel-restaurant Heitkamp was niet altijd een hotel. In 1881 was Anna Gerharda Westerman, weduwe van L.L. Mutter er tapster, slijtster en winkelierster. Ze kreeg toen alleen een vergunning om sterke drank in de winkel te verkopen, maar niet voor verkoop in de voorkamer. In 1905 werd er door de familie Mutter zaken gedaan in kruideniersartikelen, manufacturen en vleeswaren. Ook was er toen een café.

Later, in de jaren twintig, maakte de familie Ernst er ook een hotel van. Om zijn hotel aantrekkelijker te maken voor gasten heeft Ernst op de begane grond grotten nagebouwd.

Weduwnaar Bernard Heitkamp kwam in 1927 met vier kinderen uit Oldenzaal en nam de zaak over. De nagemaakte grotten verdwenen toen. Omdat hij heimwee kreeg naar zijn geboortegrond keerde hij in 1932 terug naar Oldenzaal en nam een zoon het bedrijf over. Toen deze in 1973 overleed, zette diens zoon Bennie met zijn vrouw Sophie de zaak voort. Het hotel had twaalf kamers, maar twee vielen er af, omdat ze niet beschikten over douche en toilet.

Het "Uittreksel uit de van 1 april 1933 tot 1 april 1934 van kracht zijnde Kiezerslijst der Gemeente Bergh" vermeldt Herman Jozef (1902-1973) en zijn vrouw Elisabeth Maria Heitkamp Stein

(1905?) als de bewoners van dit pand (toen genummerd als A73).


In dit hotel waren in het begin van de jaren vijftig Indische repatrianten ondergebracht.

Een groep vaste bezoekers van het café noemt zich de Heitclub. Vijf teams doen mee aan de biljartcompetitie Rondje Bergh, waarmee het de grootste biljartvereniging van Bergh is.

In maart 2016 kochten Hans en Francina te Booij het bedrijf, maar Bennie Heitkamp bleef nog tot 2018 als uitbater. In 2018 werd het horecabedrijf met vijf kamers, café, een ontbijtzaal een feestzaal (een voormalige synagoge) volledig gerenoveerd en in oude luister hersteld. Helaas moest het hotel om organisatorische redenen in december 2019 - tijdelijk - gesloten worden. Het doel van de fam. Te Booij is echter wel om het hotel voor 's-Heerenberg te behouden. Dit gebeurde vanaf 2021 in de vorm van de stichting Kultuurhuus Heitkamp.

In het adresboek van 1935 worden vader en zoon genoemd:

  • Hotels: B.J. Heitkamp, Marktstraat, telefoon 19 later nummer 209 (Bernardus Johannes, geboren 11 februari 1875; hij is dan al teruggekeerd naar Oldenzaal en daar overleden).
  • Handel in tabak, sigaren enz: H.J. Heitkamp, adres A 73

Entree Kermis en Carnaval

Entree.jpg

vanaf ca.1966 waren de prijzen met kermis en carnaval fl.7,50. Alle zalen vroegen entree . Wil Bongers van horeca gelegenheid Tref centrum de Waskuup heeft dit begin jaren tachtig doorbroken. En zo bloeide de carnaval weer op in alle zalen en cafe's

Fotogalerij

Kultuurhuus Heitkamp


Bronnen