Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hulzenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Hulzenberg is een van de hoogste heuvels (84,6 meter, volgens andere bronnen 82,4 meter) in het Bergherbos, ook wel Montferland genoemd. De Hulzenberg is gelegen westelijk van Stokkum, drie kilometer westelijk van 's-Heerenberg.

Oorspronkelijke hoorde de Hulzenberg bij het landgoed De Byvanck, maar eind 1928 verkocht Maximiliaan Lochner von Hüttenbach, destijds eigenaar van De Byvanck de berg aan pastoor Van Sonsbeeck van Stokkum.

Pastoor Van Sonsbeeck gebruikte de Hulzenberg als jachtgebied. Ook wilde hij er een sanatorium stichten. Het zand dat bij het bouwrijp maken van het terrein zou vrijkomen, wilde hij verkopen en zo een deel van de bouwkosten dekken. Dit plan heeft hij niet kunnen verwerkelijken. Wel heeft hij in 1929 in de schuur van Huis Hulzenberg aan de Boterweg in Beek, dat bij de verkoop inbegrepen was, een kruidendestilleerderij kunnen inrichten, waar uit geneeskrachtige kruiden etherische oliën werden gewonnen.

Na het overlijden van pastoor Van Sonsbeeck op 3 juli 1930 werd de Hulzenberg in 1931 aangekocht door Jan van Heek van Huis Bergh. Ook de gemeente Bergh wilde de Hulzenberg kopen, maar Gedeputeerde Staten van Gelderland gaven hiervoor geen toestemming, omdat de gemeente niet voldoende had kunnen aantonen dat de het gemeentebelang hiermee werd gediend.

Op de zogenaamde zandbulten op de helling van de Hulzenberg werd in de eerste helft van de Tweede Wereldoorlog zand gewonnen voor de aanleg van rijksweg A12. Hiervoor werd in 1941 zelfs een heuse smalspoorbaan langs de bosrand aangelegd. De zandafgraving en bijbehorende barakken zijn te zien op luchtfoto's uit de oorlog.

Sinds januari 2015 is de uitkijktoren op de Hulzenberg toegankelijk voor het publiek. Het uitkijkplatform van de 21 meter hoge toren ligt op circa 100 meter boven NAP. Heel Bergh is vanaf de toren goed te overzien. Verder weg zijn met het blote oog onder meer Kleef, Nijmegen, Arnhem, de Veluwezoom en Zutphen te zien. Bij helder weer kan zelfs Deventer (op ruim 40 km afstand ten noorden van de toren) worden waargenomen.

De Hulzenberg is het makkelijkst te bereiken vanaf de wandelparkeerplaats De Hulzenberg aan de Eltenseweg, 2 km voorbij Stokkum. Vanaf daar loopt een bewegwijzerde route de berg op. Er zijn ook wandelroutes vanaf 't Peeske die over de berg komen.

Uitkijktoren Hulzenberg
Foto Facebook
Uitkijktoren Hulzenberg
Foto gemeente Montferland

Link

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...