Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Theodorus Gerhardus Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Jansens overlijdensakte in Ede

Theodorus Gerhardus Albertus Jansen werd op 22 maart 1914 geboren in Zeddam als zoon van Gradus Hendrikus Jansen en Gerarda Maria Alberta van Uum. Kort voor zijn twaalfde verjaardag, op 10 maart 1922, werd het gezin uitgeschreven uit de gemeente Bergh wegens vertrek naar Ede. Daar betrokken zij een woning van de kunstzijdefabriek.

Jansen was arbeider van beroep. Hij is op 27 januari 1945 op 30-jarige leeftijd omgekomen in Homberg, Landkreis Moers. Het ligt voor de hand dat hij daar als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie heeft moeten werken.

Hij werd begraven op de begraafplaats aan de Hindenburg Allee in Homburg-Hochheide. In het voorjaar van 1955 werd hij na een overeenkomst met de Oorlogsgravenstichting herbegraven in graf 2, rij 7, vak D op het Nederlandse ereveld op de begraafplaats Stoffeln in Düsseldorf-Oberbilk. Ook Johannes Wilhelmus Boesveld en Johannes Gerhardus Jacobus van Wessel liggen op dit ereveld begraven.

Dit ereveld op de begraafplaats Stoffeln is het grootste Nederlandse ereveld in Duitsland. Het werd op 12 juli 1956 ingewijd. Er liggen 1230 Nederlanders begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in Noord-Rijnland-Westfalen. In het portaal bevinden zich vier gedenkstenen met de namen van nog eens 483 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Jansens overlijden werd op 17 december 1946 geregistreerd in Ede na ontvangst uit Homburg van een Sterbeurkunde.

Bronnen