Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lüchters, Robert Max Ernst

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit De Graafschapbode van 2 april 1915

Robert Max Ernst Lüchters werd op 24 juni 1893 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Johann Lüchters en Catharina Hubertina Franzmann. Zijn ouders en de rest van het gezin waren het jaar tevoren van Emmerik verhuisd naar 's-Heerenberg, waar zijn vader in de borstelfabriek werkte. Zijn achternaam komt ook voor als Luchters en Lugters.

Robert was van 14 juli 1909 tot 9 augustus 1910 knecht bij bakker Wilmes. Daarna verhuisde hij naar Emmerik. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd hij net als zijn broer Willy opgeroepen voor dienst in het Duitse leger. Broer Willy diende bij de Pruisische 47. Reserve-Division; mogelijk was Robert ook bij deze divisie ingedeeld.

De Graafschapbode van 2 april 1915 meldde dat Robert voor moedig optreden in Frankrijk met het IJzeren Kruis was onderscheiden, maar dat hij nu in Rusland voor de tweede keer zwaargewond was geraakt. Ook zijn beide voeten waren bevroren.

Op 25 mei 1915 meldde de krant de dood van zijn broer Willy aan het Oostfront. In dit bericht wordt Robert ook genoemd, maar zodanig dat onduidelijk blijft of hij toen nog leefde. In het register van de Duitse oorlogsgravenstichting komt hij niet voor, zodat moet worden aangenomen dat hij de oorlog heeft overleefd. Over zijn verdere lotgevallen zijn geen gegevens voorhanden.

Bronnen