Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lichtenvoorde

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lichtenvoorde is een plaats in de gemeente Oost-Gelre in de Achterhoek, provincie Gelderland.

In 1277 liet Gieselbert van Bronckhorst, heer van Borculo, de burcht "Lichtenvoorde" bouwen bij de "voorde" (doorwaadbare plaats) in het centrale bekengebied. Lichtenvoorde, kerspeldorp dat rond 1397 onder de heren van Bronkhorst kwam en deel uit­maakte van de heerlijk­heid Borculo, omvat­te het sta­dje Lichtenvoorde en de b­uur­schappen Vragender en Lichten­voorder Bosch, Lie­velde en Zieu­went.

Op de markt van Lichtenvoorde bevindt zich een zwerfkei van ruim 20.000 kg. Deze kei is daar in 1874, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III, door 99 Lichtenvoordse schoenmakers vanuit het Vragenderveld naartoe gesleept. Aan deze gebeurtenis dankt Lichtenvoorde de bijnaam "Keistad" en danken de inwoners hun bijnaam "Keienslöppers" (Keislepers). Bovenop de steen werd een beeld van een liggende leeuw geplaatst. Deze leeuw was ontleend aan het wapen van de heren van Bronkhorst. Deze liggende leeuw werd in 1897 vervangen door een zittende leeuw, onder wiens voorpoot het wapen van Lichtenvoorde was geplaatst.

Lichtenvoorde geniet tegenwoordig landelijke bekendheid door een aantal evenementen zoals "De Zwarte Cross" georganiseerd door "Jovink" op de Schans en het jaarlijkse bloemencorso op de tweede zondag in september. De Keistad is eveneen startplaats van Arctic challenge.

Zie ook

Externe links