Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Linde

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De linde is een loofboom die in ongeveer 25 soorten voorkomt. In Nederland zijn de zomerlinde (Tilia platyphyllos) en de winterlinde (Tilia cordata) inheems. De zomerlinde wordt ook grootbladige linde genoemd, omdat hij grotere bladeren heeft dan de winterlinde – die daarom ook als kleinbladige linde bekendstaat. Linden kunnen zeer oud worden en behoren tot de grootste loofbomen. De winterlinde kan tot dertig meter hoog worden; de zomerlinde wel tot veertig meter.

In Bergh zijn op diverse plaatsen linden aangeplant. Onder de grote zomerlinde voor Hotel-Café de Roos in Beek werd vroeger tijdens de Beekse sacramentsprocessie gepreekt. In oktober 2018 zijn de takken van deze linde geknot.

De Beekse zomerlinde nog in volle pracht
De zomerlinde wordt geknot, oktober 2018
Foto's: Bart Hendricksen
De zomerlinde geknot

Voor het huis van veearts Hoogland in de Benedendorpsstraat in Zeddam heeft tot voor de Tweede Wereldoorlog een grote linde gestaan.

De Zeddamse leilinde in november 2009

De zomer- en winterlinde kunnen worden gekruist. Daarmee ontstaat de Hollandse linde, die zeer geschikt als leiboom. Als de boom nog jong is, worden de takken in één vlak geleid door ze aan een frame te binden. Takken die de verkeerde kant op groeien, worden gesnoeid. Na een aantal jaren is het frame niet meer nodig. Leilinden zijn her en der in Bergh te zien, en dienen vaak als zonnescherm. In Zeddam staat op de hoek van de Benedendorpsstraat en de Violenstraat een oude leilinde uit 1896. Ook voor In de Lantscroon aan de Molenstraat 12 in 's-Heerenberg staan leilinden.

De boomnaam komt ook voor als familienaam, zoals die van de familie Von der Linden van boerderij Galgengoed in Kilder en van sluiswachter Van de Linde. De straatnaam Lindeboom in Kilder spreekt voor zich. Ook de naam van boerderij De Lindhorst, net over de grens bij Stokkum, verwijst naar een linde.

Bronnen