Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Luitgard van Bentheim

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Luitgard van Bentheim, vrouwe van Steinfurt, was de vrouw van Willem II van den Bergh. Haar voornaam komt ook voor als Lutgardis en Locka. Haar ouders waren Everwijn I van Bentheim en Machtelt (Mette) van Steinfurt.

Bij haar huwelijk op 10 november 1429 was zij nog maar negen jaar, zodat het bijna tien jaar heeft geduurd voor het eerste kind geboren werd. Daarna volgden er nog minstens vijf:

Luitgard overleed op 21 mei 1445. Haar overlijden wordt, net als dat van haar man, vermeld in een lijst in een aldt boecksken uit de tweede helft van de 15e eeuw. De lijst begint met de bede In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, amen. Hierna volgt onder het jaar 1445 haar overlijden:

Anno domini MCCCCCXLV ipso die Secundi martiris, que est prima dies ante Helene virginis, obiit Locka, filia Everwiin comitis, de Benthen et de Stenfordia filia, domicella de Monte, cuius anima requiescat in pace; et erat tunc ista dies sexta feria proxima post festum Penthecostes, hora quasi nona de nocte.
(In het jaar des Heren 1445, op de naamdag van de martelaar Secundus, dat is een dag voor de maagd Helena, overleed Locka, dochter van graaf Everwijn, dochter van Bentheim en van Steinfurt, jonkvrouw van Bergh, haar ziel rust in vrede; en het was zes dagen na het feest van Pinksteren, om ongeveer negen uur in de nacht.)

Het was destijds gebruikelijk een datum aan te duiden volgens de heiligenkalender. Luitgards sterfdag 21 mei is volgens de tekst de naamdag van een martelaar Secundus. Er zijn meerdere heiligen met die naam, maar er is er geen gevonden die 21 mei als naamdag heeft. 22 mei is de naamdag van Sint Helena van Constantinopel, de moeder van keizer Constantijn.

Bronnen