Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meisjesschool (Zeddam)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit De Graafschapbode van 23 mei 1932.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

De meisjesschool in Zeddam begon in 1876 als een naaischool van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Al per 1 januari 1877 werd het de rooms-katholieke meisjesschool. In mei 1878 werd een nieuw schoolgebouw ingewijd.

In 1916 werd weer een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. Dit is op 19 augustus 1961, tijdens de schoolvakantie, afgebrand. Dit gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden, waarbij een blik boenwas dat dat op een kachel werd opgewarmd om het vloeibaarder te maken, is ontploft. De school werd daarna in tijdelijke barakken gehuisvest. De school stond tussen de huidige adressen Vinkwijk 2 (de voormalige bewaarschool met patronaatslokaal) en 4 (De Padevoort).

De meisjesschool was aanvankelijk een huishoudschool, zoals uit nevenstaand krantenbericht blijkt. Later werd het een reguliere lagere school. Toen de franciscanessen in 1949 uit Zeddam vertrokken, werd juffrouw Van der Stok benoemd tot schoolhoofd. Pastoor Braam had als voorzitter van het schoolbestuur grote moeite met de onderwijsmethodes die zij invoerde, zodat zij al in 1953 werd opgevolgd door meester Helmes. Hij was tot dan toe onderwijzer aan de jongensschool in Zeddam. Hij is lange tijd schoolhoofd geweest.

De meisjesschool is in de jaren zestig gefuseerd met de jongensschool tot de Roncallischool.

Bronnen