Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bewaarschool Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Vinkwijk-2.jpg

De r.-k. bewaarschool met het adres Vinkwijk 2 in Zeddam-Vinkwijk werd in 1916 gebouwd. Op 31 juli 1916 vroeg architect Van Ditshuizen namens het r.-k. kerkbestuur van de parochie Zeddam een bouwvergunning aan bij B&W van de gemeente Bergh.

Mede op grond van het positieve advies dat de Gezondheidscommissie in Doetinchem werd de bouwvergunning afgegeven. De Gezondheidscommissie gaf in overweging er bij de ingebruikname rekening mee te houden dat het aantal toe te laten kinderen in overeenstemming moest zijn met de beschikbare ruimte, en dat er doelmatige schoolmeubelen moest worden aangeschaft.

De bewaarschool werd gebouwd naast de r.-k. meisjesschool, die qua bouwstijl een grotere versie van de bewaarschool was. De meisjesschool is echter in 1961 afgebrand. De bewaarschool is opgetrokken in baksteen. Aan de voorzijde heeft ze een schilddak, aan de achterzijde een plat dak. De middenas van de voorgevel springt iets naar voren en doorbreekt de dakrand met een trapgevel. Ter decoratie zijn in de gevels gele bakstenen toegepast.

Sinds 18 juni 2002 is het gebouw een gemeentelijk monument (nr. 106). Ondanks het huidige gebruik als stal is het herkenbaar als school, behorende bij het voormalige naastgelegen klooster, Vinkwijk 4 (De Padevoort).

Bron