Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Padevoort

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Padevoort is een havezate in Vinkwijk. Het landgoed wordt al vermeld in de 13e eeuw en sinds de 16e eeuw is er sprake van een geslacht Van de Padevoort. Vanaf 1666 hebben de graven van Bergh het als jachthuis gebruikt tot in 1699 het jachthuis op de Motte Montferland gebouwd werd.

In 1875 kocht het kerkbestuur van de Sint Oswaldusparochie in Zeddam het oude huis en richtte het in als klooster voor de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Zij zouden er in eerste instantie zorgen voor een breischool, naaischool en bewaarschool en zij zouden een hoofd- en hulponderwijzeres beschikbaar stellen voor een meisjesschool. Het huis kreeg de naam Sint Jozefgesticht. Voorlopig moesten de nonnen zich zien te redden met een oud bijgebouw van de Padevoort dat, zo goed en zo kwaad als het ging, voor het doel was ingericht.

In 1916 kwam er een nieuwbouw voor de bewaarschool, de huishoudschool en de meisjesbewaarschool. De huishoudschool werd in 1961 door brand verwoest en is niet herbouwd. Na het vertrek van de Zusters werd de Padevoort in 1968 aangekocht door aannemer H.J. Kremer uit Laag-Keppel die het onder regie van Monumentenzorg schitterend restaureerde. Zijn ideaal was het prachtige pand gaaf aan het nageslacht door te geven. Al op 31 januari 1967 was de Padevoort als rijksmonument erkend (monumentnummer 9293). In de beschrijving worden de trapgevels aan de korte zijden genoemd, waartussen een zadeldak ligt. De bakstenen muren worden verlevendigd door natuurstenen blokken en banden.

Tot 2023 woonde op de Padevoort Bennie ten Brinke en zijn familie; de oude bewaarschool had hij ingericht als paardenstal. Bennie is 12 maart 2023 overleden.

De Padevoort is inwendig niet te bezichtigen. Het huidige adres is Vinkwijk 4.

Bronnen