Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Neijenhuis, Jacobus Theodorus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 3 jan 2024 om 08:37 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De timmerfabriek van Neijenhuis. Het witte huis rechts was het woonhuis.

Jac. (Keub) Neijenhuis werd geboren op 12 september 1903 als zoon van Gradus Neijenhuis en Helena Kluitman. Hij was getrouwd met Petronella Kraaijvanger en kreeg twee zonen en een dochter.

Neijenhuis had een timmerfabriek aan de Sint Jansgildestraat in Beek. In het begin werden daar onder andere kerkbanken gemaakt, later doodskisten en weer later kozijnen. Enkele jaren na de oorlog heeft hij de rustaltaren voor de Beekse sacramentsprocessie gemaakt. Op de plaats van de timmerfabriek is nu Meubelhal De Jager gevestigd (huisnummer 37).

Neijenhuis was amateurfilmer, zodat er bewegende beelden bewaard zijn gebleven van gebeurtenissen in Beek en omgeving uit, naar schatting, de periode 1930-1950. Een groot deel van de films toont activiteiten van het Sint Jansgilde, zoals optochten, vendelzwaaien en vogelschieten. Indrukwekkend zijn de beelden van de begrafenis van de vliegers van de geallieerde bommenwerper die op 12 maart 1943 bij Beek neerstortte. Vrolijkere thema's zijn die van schaatsende mensen op het Peeske en van de thuiskomst uit Nederlands-Indië van soldaat Henk Lambooij op 18 mei 1948. Ook zijn er opnamen van een bezoek van Prins Bernhard aan 's-Heerenberg.

Bij de Heemkundekring Bergh zijn drie DVD's te koop met films gemaakt door Neijenhuis. Ze zijn getiteld Beeks allerlei.

Neijenhuis was een oom van de gebroeders Gerard en Fons Neijenhuis, die als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië zijn geweest.

Bronnen