Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Neijenhuis, Alfonsius Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Fons' geboortehuis in Beek

Fons Neijenhuis werd geboren te Beek op 21 juni 1928 als zoon van Hendrikus Theodorus Neijenhuis en Engelina Josephina te Wiel (een achterkleindochter van architect Arnold te Wiel senior). Hij was een broer van Gerard Neijenhuis en een neef (oomzegger) van Jac. Neijenhuis.


Nederlands-Indië

Sergeant bij 43 AAT

Sergeant Neijenhuis (1928-2006)
Foto's archief Jan Meurs

Fons moest in 1947 in militaire dienst, waar hij op de kaderschool in Haarlem een opleiding kreeg tot sergeant bij de Aan- en Afvoertroepen . Op 17 augustus 1949 is hij vanuit Rotterdam met de Zuiderkruis naar Nederlands-Indië vertrokken met een compagnie van 43 AAT, een onderdeel van de H-Brigade. De compagnie was een van de laatste eenheden die naar de Oost is gestuurd.

43 AAT is in en rond Batavia ingezet. Al gauw kwam de repatriëring van Nederlandse troepen op gang, die begin 1950 (na de soevereiniteitsoverdracht van 27 december 1949) zijn hoogtepunt bereikte. 43 AAT heeft zodoende veel jongens naar het schip gebracht dat hun weer thuis zou brengen.

Eén peloton van 43 AAT heeft een tijdje op Nieuw-Guinea dienstgedaan ter ondersteuning van het infanteriebataljon 434 BI. Het is niet bekend of Fons hierbij is geweest. Zo ja, dan heeft hij daar Gerrit Kroes en Benny Elshof kunnen ontmoeten, die in maart 1951 als bijna de laatste Berghse militairen uit Indonesië zijn teruggekeerd.

43 AAT was pas op 29 april 1951 terug, en noemde zich niet geheel ten onrechte de laatsten der Mohikanen. Fons was dus mogelijk de allerlaatste Berghse militair die uit Indonesië terugkeerde. Het is niet duidelijk met welk schip hij is teruggekeerd. Hij kan in Rotterdam zijn aangekomen met de Dorsetshire, die op 28 maart uit Tandjong Priok (de haven van Batavia) was vertrokken, of in Amsterdam met de snellere New Australia, die op 7 april was vertrokken.

Militairen bij andere eenheden van de Aan- en Afvoertroepen

Zie ook

Zijn verdere leven

Fons overleed op 21 februari 2006.