Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pas en Te Pas

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Pas komt in Bergh niet voor in 1947 volgens het boek waarin een overzicht staat van de volkstelling. Te Pas komt volgens dat boek acht keer voor. Waarschijnlijk weer een foutje, net als bij Iezereef. De nakomelingen van Gerhard Pass en Dorothea van Haag in Azewijn staan in het boek 'Genealogie Van Onna'. Daarin staan meerdere nakomelingen die geboren zijn in Zeddam en Vinkwijk en die in 1947 nog in leven zijn. Zij zijn bij de gemeente ingeschreven als Pas. Het zijn er in ieder geval meer dan de acht die als Te Pas genoemd worden. Dat komt omdat sommigen elders een opleiding volgden en in die gemeenten stonden ingeschreven.

De schoonvader van Gerardus Pas (1846-1912) blijkt een technische knobbel te bezitten: Hannes Brinkhoff, landbouwer en uitvinder. Koning Willem III verstrekt Brinkhoff een patentbrief omdat hij een 'perpetuum mobile' wil construeren. Kleinkinderen Pas krijgen deze technische knobbel ook wat tot gevolg heeft dat Machinebouw Bergia en Broedmachinefabriek Pas-Reform worden opgericht. Gerhard Pass die zich in Azewijn vestigt, is in 1780 geboren in Mehr. De familie-genealoog Gerhard (!) Pas deed onderzoek over de grens in Nord-Rhein en zag dat leden uit één en dezelfde familie in de archieven voorkomen als Pass, Paß, Paas, Paass, Te Pas, Tepass, Tepaas, Tepaß en Tenpaß.

De aantallen in Gelderland in 1947 (zullen dus een beetje afwijken): Pas (318), Te Pas (269), Ten Pas (246), Van de Pas (26), Van der Pas (20), Te Pass (1). Alleen Te Pas wordt bij Bergh genoemd.