Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ringelsestraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ringelsestraat in het buitengebied ten oosten van Azewijn is een doodlopende, niet toegankelijke zijweg van de Reefweg. Hij ligt op de grens met de gemeente Oude IJsselstreek, zodat er ook vermeldingen zijn als zou de weg in deze gemeente liggen. Aan de weg liggen geen adressen of gebouwen; 30 meter van de T-splitsing met de Reefweg is de Ringelsestraat afgesloten met een hekwerk.

De Ringelsche Straat het verzamelplan van Netterden uit 1822

Van oudsher is de Ringelsche Straat (in deze oude spelling) een Berghse weg. Hij lag op de grens van de kadastrale gemeente Netterden (waartoe Azewijn behoorde) met de kadastrale gemeente Zeddam en de kadastrale gemeente Etten.

De naam verschijnt voor het eerst op de verzamel- en minuutplannen van deze drie kadastrale gemeenten uit 1822. De weg liep toen vanaf de driesprong met de Ganzendorpsche Straat en de Klagensche Straat (nu Dr. Hoegenstraat) naar de Reefsche Wetering. Op een kaart uit 1850 lijkt het erop dat hier een brug lag, maar dat is niet zeker. In elk geval maakte de weg na het oversteken van de Reefsche Wetering een scherpe bocht en volgde daarna de oostgrens van De Reeven tot een bocht ten zuiden van Rafelder. Als benaming staat er dan niet Ringelsche Straat maar Loopgraaf bij de Ringelsche Straat. Deze loopgraaf was geen militair verdedigingswerk, maar een sloot zoals ook de Wijnbergse Loopgraaf een sloot is.

Op topografische kaarten is ditzelfde wegverloop te zien. De naam Ringelsche Straat verscheen echter pas in 1880, maar dan alleen voor het deel tussen de Klagensche Straat en de Reefsche Wetering. Het deel langs de oostkant van De Reeven heette toen Reevenstraat, en vanaf 1931 Reevensche Straat. Zo te zien was dit niet meer dan een pad langs een sloot.

Vanaf de jaren vijftig treden er veranderingen op. De Ringelsche Straat werd opgeslokt door het bedrijfsterrein van de steenfabriek van Den Daas en de Reevensche Straat verdween stapsgewijs. Dit ging gepaard met zandwinning in de Kleine Reeven, die tot het ontstaan van een waterplas leidde.

In 2011 verscheen de naam Ringelsestraat weer op de topografische kaart als naam van de doodlopende weg die hierboven genoemd wordt.

Kaarten

De Ringelsestraat staat niet met naam op de OpenStreetMap die Berghapedia gebruikt. Onderstaande kaarten zijn van Topotijdreis.

1931
2011

Bronnen