Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schiphorst, Antonius Hermanus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Korte levensloop

Getrouwd op 11 juni 1963

Antonius Hermanus (Tonnie) Schiphorst was en slager in Beek. Hij werd op 2 september 1935 geboren als zoon van Hendrik Jan Schiphorst en Geertruida Hendrika (Gerritje) Schel. Kort voor hem werd zijn tweelingzus Gerharda Hendrika (Hennie) geboren.

Hij trouwde op 11 juni 1963 met Alie te Pas, die in 1940 in Didam werd geboren. Zij kregen twee zonen, Gerard en Marcel. Zij waren het enige protestantse gezin in het destijds verder geheel katholieke Beek en Loerbeek.

Op 11 juni 1988 vierden Tonnie en zijn vrouw niet alleen hun 25-jarig huwelijksfeest, maar ook het 60-jarig bestaan van de slagerij. Voor de klanten was er die zaterdag een receptie in hotel-café-restaurant 't Heuveltje.

Tonnie overleed op 4 september 2021, twee dagen na zijn 86e verjaardag.

Slager Schiphorst

In 1965 nam Tonnie de slagerij van zijn vader over, die toen nog gevestigd was aan de Sint Jansgildestraat 13 in Beek. Hij had toen al geruime tijd bij zijn vader in de zaak gewerkt. Hij wilde graag uitbreiden, maar zag daarvoor in het toenmalige pand geen perspectieven. Daarom kocht hij een stuk grond aan de Pastoor van Angerenstraat 19B voor de bouw van een nieuw pand, dat in de naoorlogse uitbreidingswijk van Beek gunstiger gelegen was dan de oude slagerij aan de Sint Jansgildestraat. In juni 1968 verhuisde hij naar het nieuwe en moderne pand, waar hij de slagerij samen met zijn vrouw Alie runde.

Tonnie met zijn familie bij de opening van de slagerij aan de Pastoor van Angerenstraat juni 1968. Van links naar rechts: vader Hendrik, moeder Gerritje, zus Hennie, Tonnie met zoon Gerard, zwager Kees Maurits en Tonnies vrouw Alie.
De slagerij aan de Pastoor van Angerenstraat

Een van zijn specialiteiten was zwaardemaag, dat buiten Bergh bekend is als hoofdkaas of zure zult.

Bart Hendricksen van de Veldwerkgroep Beek/Loerbeek heeft begin jaren 70 op zaterdag als bezorgknecht bij Tonnie gewerkt. Zo verdiende hij een welkom extra zakcentje tijdens zijn financieel niet rijke tijd in militaire dienst.

Om 18:00 uur op vrijdag 2 september 1994, zijn 59e verjaardag, draaide Tonnie de deur van de slagerij voor de laatste keer op slot. Na 26 jaar stopte hij met het bedrijf dat zijn vader 66 jaar eerder was begonnen. De volgende dag ging de deur alleen nog open voor een afscheidsreceptie.

De beslissing tot de sluiting kwam nadat zijn twee zonen geen van beiden slager waren geworden en zijn vrouw aan een pijnlijke vorm van botontkalking leed. Daarnaast waren de milieueisen zo veel strenger geworden dat er verbouwd zou moeten worden. Ook de concurrentie speelde een rol. Hoewel hij oudere klanten bleef trekken uit Babberich, Kilder, 's-Heerenberg, Nieuw-Dijk, Netterden en Zeddam, gingen vooral jongere klanten steeds vaker naar de supermarkt.

Tonnie bleef met zijn vrouw in Beek wonen, maar verkocht het pand aan de Pastoor van Angerenstraat. Dat verloor daarmee zijn winkelbestemming. Bij de verhuizing had hij hulp van zijn vrienden van De Rebellenclub, waarvan hij voorzitter was.

Sportman Schiphorst

Tonnie Schiphorst, staande vijfde van links met een elftal van RKSV 't Peeske op het oude voetbalveld bij bergmeer 't Peeske.

Tonnie had naast een passie voor zijn slagersvak ook een passie voor sport. Tot zijn 42e heeft hij gevoetbald bij RKSV 't Peeske. Bij het eerste elftal was hij topscoorder. Daarnaast was hij jeugdtrainer en is hij meer dan twintig jaar beheerder geweest van de sporthal in Beek.

Na zijn voetbalcarrière heeft hij zich toegelegd op de atletiek. Trainen deed hij met zijn trainingsmaatjes en daarnaast fietste en zwom hij regelmatig. Zijn prestaties waren niet onverdienstelijk getuige de kast met bekers en medailles bij hem thuis. Tot op hoge leeftijd nam hij deel aan triatlons en bos- en straatlopen en dergelijke, zoals die georganiseerd werden door bijvoorbeeld de Stichting Omloop Beek. Bij de Jubileumloop in juni 2015 ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de stichting liep Tonnie op de 7 kilometer mee. Hij was toen bijna tachtig jaar. Twee jaar later liep hij als 81-jarige nog 5 kilometer in de Dijkencross in Pannerden.

Als slager en als sporter was hij echt een dorpsfiguur vol humor.

Bronnen