Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spalbeek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Spalbeek is een plaats in de huidige Belgische provincie Limburg, ten westen van Hasselt. Vroeger was het een heerlijkheid die voor het grootste deel onder het graafschap Loon viel en voor het overige onder de abdij van Sint-Truiden.

In 1503 kwam de heerlijkheid Spalbeek door het huwelijk van Willem III van den Bergh met Anna van Egmont in het bezit van de graven van Bergh. Ook Boxmeer, Ochten, Sambeek en Stevensweert werden door dit huwelijk Berghs bezit. Kasteel Vrienenstein en enkele rechten in Driel volgden in 1522.

Van Willem III vererfde Spalbeek in rechte lijn op de graven Oswald II en Willem IV. In 1585 ging de heerlijkheid van Willem IV over op diens jongere broer Frederik, die in 1592 kinderloos overleed. Hierdoor kwam Stevensweert terug bij de kinderen van Willem IV (die in 1586 was overleden) en werd in 1609 toegewezen aan diens jongste zoon Hendrik.

In 1634 verkocht graaf Hendrik de goederen van de abdij van Sint-Truiden aan Richard van Mirbicht, heer van Haneffe. Zijn oudste dochter Maria Elisabeth erfde in 1639 het Loonse deel van de heerlijkheid. Zij verkocht dit in 1666 aan Louis François van Mirbicht, baron van Haneffe.

Bronnen