Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spensley, Leonard

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 25 jan 2021 om 08:27 (interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Pilot officer Leonard Spensley (21) uit Bowden in de Canadese provincie Alberta, was de staartschutter van Lancaster JB672 die op 22 mei 1944 neerstortte in Kilder. Hij werd geboren op 15 februari 1923 als zoon van William en Mary Spensley.

Spensley en zijn bemanning waren nog maar drie weken eerder bij hun onderdeel, 630 Squadron, aangekomen. Hun eerste operationele vlucht maakten zij op 11 mei, maar het is (nog) niet bekend met welke Lancaster (in elk geval niet met JB672). Daarna volgden twee vluchten met JB672; op 19 en 21 mei. Hij ligt als Commonwealth War Dead begraven in Graf 3 op het kerkhof van Kilder. Behalve zijn ouders is ook zijn verloofde Yvonne Gilbert van zijn dood op de hoogte gebracht. Zij woonde toen in Birmingham, Engeland.

Op 4 december 1946 is Spensleys graf door officieren van de RAF geopend met het doel zijn identiteit te bevestigen. Vier van de vijf overige graven van de bemanningsleden van Lancaster JB672 werden op die dag eveneens geopend. Het graf van piloot Smith was al op 17 oktober 1946 geopend. In alle gevallen werd de identiteit bevestigd op grond van kentekens in de kleding.

De reden voor de grafopening is onbekend, maar kan zijn dat er onduidelijkheid bestond over de grafnummering. Klik hier om daar meer over te lezen.

Het heeft nog tot 1948 geduurd voor hij officieel dood werd verklaard. Hieraan ging een langdurig proces vooraf dat waarschijnlijk net zo is verlopen als bij de bommenrichter van zijn vliegtuig, William Baxter.

Spensleys naam staat op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg.

Verder staat zijn naam vermeld in het Second World War Book of Remembrance. Dit gedenkboek, met de namen van meer dan 44.000 Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt in de Peace Tower van het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.

Leonard Spensley.jpg
Het graf van Spensley op het kerkhof
van Kilder


Bronnen