Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stokkum Voetbal

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Sportcentrale Stokkum)
Ga naar: navigatie, zoeken
Verenigingsgebouw v.v. Stokkum

De voetbalvereniging Stokkum (v.v. Stokkum) is onderdeel van een omnivereniging. Te weten de Sportcentrale Stokkum. Het tweede onderdeel van de Sportcentrale is gymnastiekvereniging Atletica. Vroeger behoorde ook handbalvereniging Diana tot deze omnivereniging.

De voetbalvereniging is een van de vele bloeiende verenigingen uit het uitgebreide Stokkumse verenigigingsleven en neemt daardoor samen met onder andere het Gilde en de carnavalsvereniging een belangrijke plaats in in de Stokkumse gemeenschap.

Hieronder een uiteenzetting van de historie van deze vereniging.

De historie van de Sportcentrale Stokkum

Hieronder wordt de historie van de Sportcentrale Stokkum beschreven. Het grootste deel bestaat uit fragmenten uit het jubileumboekje ter ere van het 50-jarig jubileum in 1995.

Op 2 april 1945 (tweede paasdag) werd de afdeling voetbal van de Sportcentrale Stokkum opgericht. Eigenlijk was het een heroprichting, want in de jaren twintig had Stokkum al een voetbalvereniging.

Ouderen weten zicht te herinneren, dat de voetbalvereniging van destijds ontstaan is uit “De Zandhazen”, een groep jongelui die her en der in een stuk weiland voetbalden. Bij de oprichting in de jaren twintig koos men de naam S.V.V. (Stokkumse Voetbal Vereniging). Later werd de club omgedoopt in “Rood-Wit”.

De oprichting

Op 1 april 1945 (eerste paasdag) werden grote delen van de Liemers en Achterhoek bevrijd van de Duitse onderdrukking. De volgende dag kwamen de Stokkumse voetballiefhebbers bij boswachter Hendrik Gerritsen op de deel bijeen. Iedereen was het er over eens er moest een voetbalvereniging komen. Er werden meteen spijkers met koppen geslagen. Gradus van Kempen werd tot de eerste voorzitter van onze vereniging benoemd, Wim Romijn werd secretaris, Willie Kuster werd penningmeester. Het bestuur werd gecompleteerd door de heer Willem Spekking en Herman Scheers. Het ledental in de beginjaren was 44.

Het veld

Omdat het veld bij van Uhm (café De Pluum), waar het nu dus nog steeds ligt, in 1945 was ingezaaid speelde de jonge vereniging bij diverse boeren in de weilanden. Bij het 15-jarig jubileumfeest in 1960 werden nieuwe kleedlokalen geopend. In 1965 werd het veld een gemeentelijk sportpark. Daardoor moest men weer voor twee seizoenen uitwijken. Op 27 augustus 1967 opende burgemeester Van Breemen het huidige sportterrein.

De accommodatie

In de beginjaren moest men zich bij café De Pluum omkleden. In 1967 werd een houten gebouw in gebruik genomen met twee kleedkamers. Het gebouw kende echter geen enkele voorzieningen en dus werd er na enkele jaren besloten een nieuwe accommodatie op dezelfde plaats te bouwen.

Op 13 april 1974 dit gebouw geopend. Het bestond uit twee kleedkamers met douches, een scheidsrechtersruimte en een kantine. Door de jaren heen is dit gebouw uitgebreid met een bestuurskamer, twee extra kleedkamers, diverse bergruimtes en werd de kantine vergroot.

De Sportcentrale

In 1960 werd handbalvereniging Diana opgericht. Deze ging samen met de voetbalvereniging één organisatie vormen. De Sportcentrale Stokkum was een feit. In 1972 werd ook gymnastiekvereniging Atletica aan de Sportcentrale toegevoegd. De afdeling handbal ging echter in 1969 alweer ter ziele.

In het seizoen 2010-2011 beleefde de voetbalvereniging een unicum door voor het eerst een trainer uit het dorp zelf aan te stellen. De oorspronkelijk uit Varsselder afkomstige Rudie Tempels (getrouwd met Marlene Engelen) is de hoofdtrainer in dat seizoen.

Belangrijke data

Belangrijke data uit de historie van de Sportcentrale Stokkum:

 • 2 april 1945: Oprichting v.v. Stokkum.
 • 19 juli 1960: Oprichting van de Sportcentrale Stokkum.
 • 7 juni 1965 :Stokkum 1 kampioen. Van VVL word met 3-1 gewonnen. Ruim 1800 toeschouwers waren getuige van deze wedstrijd.
 • 22 augustus 1967: Oprichting gymnastiekvereniging Atletica.
 • 27 augustus 1967: Opening van het huidige voetbalveld.
 • 25 mei 1968: Eerste uitgaven van clubblad “De Zandhaas”.
 • 15 april 1974: Stokkum 1 kampioen.
 • 2 april 1985: 40-jarig jubileum.
 • 3 mei 1992: Stokkum 1 promoveert naar de eerste klasse, afdeling Gelderland.
 • 2 april 1995: 50-jarig jubileum.
 • 15 mei 1995: Stokkum 1 kampioen en promoveert naar de hoofdklasse, afdeling Gelderland.
 • 2004: Na 35 jaar neemt Bertus Jansen afscheid als bestuurslid.
 • 2 april 2005: 60-jarig jubileum.
 • 2007-2008: Stokkum 1 promoveert onder trainer Geert Derksen naar de 5e klasse
 • 2008-2009: Stokkum 1 degradeert weer naar de 6e klasse
 • 2009-2010: Stokkum 1 promoveert naar de 5e klasse, wederom met trainer Geert Derksen uit Tolkamer
 • 2019: Stokkum fuseert met MvR in 's-Heerenberg en VV Lengel tot FC Bergh

Trainers door de jaren heen

Bronnen