Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

VVL

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo
De kantine

VVL is de afkorting van Voetbal Vereniging Lengel.

Geschiedenis

Het begin: LVC

(1933) Het eerste elftal van de Lengelse Voetbalclub L.V.C. in het toenmalige stadion 'De Molshoop': Staand v.l.n.r: W. Giesen, J. Jansen, L. Kuiper, A. Kapelle, B. Kapelle, J. Driever. Zittend v.l.n.r: B. Helmink, G. Hesseling, A .Arts, H. Kaak

In Lengel werd al voor de Tweede Wereldoorlog gevoetbald. VVL had dus een voorloper.
We weten er weinig over. De naam van deze vereniging was LVC, en dat staat voor Lengelse VoetbalClub. Vermoedelijk werd LVC opgericht in 1932. Het kon tot 1939 standhouden. Gedurende die zeven jaren werd in competitieverband gevoetbald. De voorzitter van dit LVC was dhr. F. Eilers. Hij was een goede voorzitter, maar verliet de club toen hij verhuisde. Ook enkele andere mensen verlieten toen LVC. Dit is waarschijnlijk de reden dat in dit jaar de club ophield te bestaan.
LVC had een voetbalveld - dit was de wei van Gasseling aan de Hartjensstraat. Door de week was het gewoon een weiland. Zondags volop werk voor vrijwilligers om dit om te toveren in een voetbalveld.
Uit onderstaand krantenartikel blijkt dat het bestuur bestond uit de heren F.E. Eilers, G.Th. Hesseling, W. Keurentjes, E. Hesseling, J.H. Verhey en A. Wissink.

De voetbalclub uit Lengel vierde in 1938 haar eerste lustrum op een ludieke manier.
zittend vlnr: F.E. Eilers en G.Th. Hesseling. Staand: W. Keurentjes, E. Hesseling, J.H. Verhey en A. Wissink.
Vvl lustrum 3.jpg
Vvl lustrum 4.jpg

Na de oorlog: VVL

22 mei 1949: staand v.l.n.r: J. Jansen, K. Nieling, W. van Hal, B. v.d. Berg, J. Joling, P. Visser, Scheidsrechter. Zittend v.l.n.r: D. Hunting, J. Giesen, G. Cornielje, G. Arts, J. Arts

Toen er vanaf het seizoen 1948/1949 weer gevoetbald werd, was het geen uitzondering dat men met z’n tweeën op een fiets naar de uitwedstrijden reed. Eind mei 1947 werd er een vergadering gehouden die de bakermat werd van ons huidige VVL. De vier heren die de eer toekomt de oprichters van ons VVL te zijn, waren Willem Meijer, Gradus Remmelink, Joep Giesen en Toon Wissink. Tijdens de vergadering werd tot de oprichting van een nieuwe club met naam de naam VVL (Voetbal Vereniging Lengel) besloten. Negenentwintig spelers gaven zich op als lid van VVL. Een driekoppig bestuur wilde de schouders er onder zetten; en binnen een jaar de clubinterne organisatie en de inschrijving bij de GVB regelen. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Toon Wissink, secretaris Gradus Remmelink en penningmeester Bart Voortjes. Dit drietal ging met grote voortvarendheid aan het werk, en ja hoor, het lukte. Met ingang van het seizoen 48/49 voetbalde VVL in de competitie mee. Het aantal leden was opgelopen tot meer dan vijftig, en met startte met drie senioren elftallen en een junioren elftal. Als nieuweling moet je onderaan beginnen. VVL werd ingedeeld in de derde klasse W. VVL stak met kop en schouders boven alle concurrenten uit en werd kampioen! VVL promoveerde dus naar de tweede klasse J. VVL voetbalde nog steeds in hun oude ‘stadion’. De wei moest nog steeds gedeeld worden met de koeien van J. Peters.

De jaren 50 en 60, rustige tijden

In die jaren veranderde er niet zo veel. De clubkleuren waren en bleven zwart en groen. Midden jaren 50 kreeg VVL zijn eerste kleedaccommodatie met twee kleedlokalen en een berghok. Er was stromend koud water. Nog een paar jaar later kreeg VVL zijn eerste lichtinstallatie achter het Wapen van Bergh (restaurant), daar had VVL toen een oefenveld. Vanuit het café werd naar dit veld een lange kabel gelegd, waar men een bouwlamp van 2000 W op aansloot. Nu kon er ook uitstekend getraind worden.

Het 2e elftal op het terrein van boer Peters met vlnr: Bennie van Koot, Jopie Bosch, Henk Kemperman, Harry (de zwatte) Evers, Bertus Kaak, Gerrit Arts, Henk Wissink, Jan Angelina, Herman Peters, Gerrie Visser, Frits Meurs en Fons Giesen

Eindelijk een eigen accommodatie

Twintig jaar na de oprichting kreeg VVL in 1968 zijn eerste echte voetbalveld. Dit is het tegenwoordige hoofdveld, genaamd Sportpark 't Veen. Naast het veld stond lang een nertsenfokkerij. Men deed er niet moeilijk over, dat Lengel pas als laatste en negende voetbalclub in Bergh van de gemeente een eigen veld kreeg. Op 4 september 1972 volgde de officiële opening van het clubgebouw.

VVL groeit

Met de bouw van de Hangaarts veranderde VVL van een echte dorpsclub tot een club van voetballers uit Lengel en uit de nieuwbouwwijken in 's-Heerenberg-Oost. De leden uit de Hangaarts verlieten VVL na een aantal jaren. De gaten werden opgevuld door voetballers uit de Tuger en zijn VVL trouw gebleven. Ook de kinderen uit deze wijken kwamen hier voetballen en de invoering van pupillenvoetbal droeg bij tot een ledenaanwas. De uitbreiding van het clubgebouw ging snel na subsidietoezegging van de gemeente. Veel vrijwilligers gingen aan het werk. Op 6 oktober 1984 werd het officieel geopend. Jaren werd er om een tweede veld gesmeekt bij de gemeente, en ook een oefenhoek. Na heel erg lang onderhandelen ging uiteindelijk op 26 oktober 1988 de eerste spade in de grond. Op 26 augustus 1990 kon het tweede veld in gebruik worden genomen. VVL voelde zich rijk en was een trotse KNVB club.

Tot 1983 een buurtclub

In de tweede klasse zou VVL achttien seizoenen voetballen voordat het weer kampioen werd. Dit gebeurde in het seizoen 1966-1967. Twee jaar hield men het daarna vol in de eerste klasse om vervolgens twee keer achter elkaar te degraderen. Daarna lukte het om twee keer achter elkaar te promoveren zodat VVL in 1972-1973 weer in de eerste klasse C voetbalde. VVL degradeerde direct het eerste jaar opnieuw. In de tweede klasse C werd met wisselend succes gevoetbald. In het seizoen 1982-1983 behaalde VVL opnieuw het kampioenschap. Deze promotie was het begin van een successtory.

1983–1990, de gouden tijden

In het seizoen 1983-1984 moesten we even wennen aan de nieuwe omgeving in de eerste klasse C, maar toch behaalde we een derde plaats. 1984-1985 werd een geweldig seizoen. Niet alleen de titel in de 1e klasse maar ook de afdelingsbeker werd gewonnen. Als debutant in de hoofdklasse behaalde VVL de tweede plaats en promoveerde naar de grote KNVB. Dit was een mijlpaal voor VVL. Vier jaar lang stond VVL in de middenmoot van de vierde klasse.

In de seizoens 1987-1988 en 1988-1989 nestelde VVL zich in de subtop van de vierde klasse. Door een wisselvallig seizoen behaalde VVL toch nog de negende plaats, en de tweede periode. De deur naar de derde klasse bleef echter gesloten door verlies in de nacompetitie.

Er volgde een periode van vallen en opstaan. Aan het eind van het seizoen 1993-1994 degradeerden we zelfs naar de eerste klas. Uit het trotse VVL van weleer was weer een gewone afdelingsclub ontstaan. Na drie degradaties op rij begon VVL in 1995-1996 opnieuw in de 2e klasse C. De derby’s deden stof opwaaien en het ging er soms hard aan toe. In het seizoen 1996-1997 was VVL al voor de laatste drie wedstrijden kampioen van de 6e klasse F. Op dat moment was VVL al twintig wedstrijden ongeslagen.

82/83: 1e elftal kampioen: staand vlnr: Harry Bannink, Jos Kniest, Hans Ruikers, F. van Huet, Dick Jansen, Tonnie Jolink, Paul Giesen, Ronald Kemperman, Hennie Kemperman, Johnny ten Eykelder, F. Hegeman, Frans van Emden, Gerard van Merrebach. Zittend vlnr: Jan Meijer, Rik Masselink, Vincent Smit, Gerard Arts, Bart Kemperman, Jan Heuvel, Frans Arts en Bart Kemperman Sr.
1e elftal 97/98: staand vlnr: Joop Giesen, Bart Kemperman, Jan-Willem Arendsen, Erik Evers, Martijn Lammers, Mike Jolink, Lucien Buiting, Dennis Arts, Tonny Abbenhuis, Frans Polman, Jacques van Werken, Dhr. en Mvr. Rozeboom. Zittend vlnr: Johnny ten Eykelder, Alex Knippers, Wilco van Koot, Marcel Lenting, Rik Masselink, Pascal Litjes, Dennis Jolink en René Evers.
Staand vlnr leider Alex Knippers, Björg Reessink, Mark Helmink, Marlon Otten, Emiel ter Voert, Alexander Giezenaar, leider Vincent Smit en trainer Leo Ghijsen. Zittend Pascal Litjes, Roy Gerritsen, Frank Nijenhuis, Wilco Thebes, Roberto Firing, Ralph Ruikes en Danny Notten.

Fusie

In 2019 fuseerde de vereniging met MvR in 's-Heerenberg en VV Stokkum tot FC Bergh. De velden in Lengel zijn sindsdien verlaten en in 2021 is het kantinegebouw aan de Veenseweg 7 afgebroken.

De velden dienen als uitlaatplek voor honden tot wanneer er huizen gebouwd worden. In maart 2024 gaf het college van B&W van de gemeente Montferland zijn goedkeuring aan de namen van de aan te leggen straten: Middenveld, Speelveld en Voorhoede.

Organisatie

Bestuursleden in het willekeurige jaar 2007:

Hoofdbestuur

 • Abbenhuis, Tonnie Voorzitter
 • Abbenhuis, Diana Secretaris
 • ten Eykelder, Henk Penningmeester
 • Arts, Frans Voetbal technische zaken
 • Evers, René Voetbal technische zaken
 • Litjes, Aafje Voetbal technische zaken jeugd
 • Smit, Anton Wedstrijdsecretaris / scheidsrechtercoördinator
 • Evers, Jan Technische zaken
 • Geurts, Fien Algemene zaken

Jeugdbestuur

 • Evers, Erik Voorzitter
 • Masselink, Rick Secretaris junioren
 • Wanders, Christiaan Secretaris pupillen
 • IJsseldijk, Denise Beheer Notulen en Kas

Vrienden Van Lengel

 • Knippers, Alex Voorzitter
 • Giesen, Annelies Penningmeester
 • Kemperman, Leny Algemene zaken
 • Smit, Bas Algemene zaken
 • Arts, Anneke Algemene zaken
 • Arts, Harm Webmaster
 • Welling, Dave Webmaster
 • Kemperman, Renske Beheer voetbalpoule

Bronnen