Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sportcomplex Montferland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis Sportcomplex Montferland

Sportcomplex Montferland in 's-Heerenberg is geopend op 8 juni 1975. Het complex bestond uit een binnenbad en een sporthal. Harmonie Crescendo verzorgde tijdens de opening een taptoe.

Het initiatief tot het sportcomplex kwam vanuit de bevolking verenigd in een actiecomité genaamd Stichting Stuwing.

In april 1965 was het buitenbad al in gebruik genomen; dit was gebouwd in het Zandgat. Eén der eerste badmeesters was de heer Kroeze. Het buitenbad bestond uit een apart 25-meter wedstrijdbad met twee duikplanken en een groot ondiep bad. Daarnaast was er nog het zogenaamd "pierebadje" voor peuters. Het geheel werd omzoomd door een ruime zonneweide. Opdrachtgever voor beide projecten was de gemeente Bergh.

In de beginjaren organiseerde het Jeugdcentrum Bergh ook popconcerten en sporttoernooien in de nieuwe sporthal. De bekende popgroepen Catapult en the Dizzy Man's Band gaven acte de présence. Ook is er een middenstandsbeurs gehouden.

De ruime zonneweide is voor 1994 opgeofferd aan woningbouw, zie de straat Zonneweide. Eind 2008 is het buitenbad zelf ook opgegeven. Tot aan de nieuwbouw in 2009/2010 was hier nog enige tijd een tijdelijke parkeerplaats. De nieuwbouw staat op de plek waar voorheen de parkeerplaats was. Zo kon de nieuwbouw gebouwd worden, terwijl het oude gebouw nog in gebruik was. Nadat de nieuwbouw gereed was, is het oude gebouw afgebroken en is hier de huidige parkeerplaats en een nieuwe straat (Commandeur) aangelegd. De Commandeur is ook de naam van het wooncomplex met 43 woningen boven het nieuwe zwembad. Tenslotte is in 2016 op het noordoostelijk deel van het terrein de Piet van der Vossenstraat met 28 huizen gebouwd.

Tegenwoordig worden er ook activiteiten georganiseerd in verband met bijvoorbeeld Carnaval. Met de kermis en het Mechteld ten Ham Weekend worden er woonwagens en transportwagens van kermisexploitanten geparkeerd. De hal wordt als kleedlokaal gebruikt tijdens de Montferland Run en de Henk Lubberding Classic-wielrennen.

Van ? tot 2009 (?) werd het sportcomplex geëxploiteerd door Sportijn. Daarna is het oude gebouw gesloopt en heeft nieuwbouw plaatsgevonden, die in 2010 gereed was. Sindsdien wordt het sportcomplex geëxploiteerd door Laco - een bedrijf met 39 locaties in Nederland. Bovenop het sportcomplex is een complex met 41 woningen De Commandeur gerealiseerd. Deze liggen aan de nieuwe zijstraat Commandeur. Hier ligt ook het ruime parkeerterrein met circa 150 parkeerplaatsen.

Nieuwe zwembad en sporthal

Het huidige Laco Sportcentrum 's-Heerenberg heeft een binnenbad met een peuterbassin, een wedstrijdbad, een bad met beweegbare bodem en een infra rood sauna met stoombad. Buiten is een peuterbassin en een recreatiebad. Er is ook een horecagedeelte. Verder is er een fitnessruimte, een dojo-ruimte en een sporthal met tribune.

Adres

Oude Doetinchemseweg 43a, 43b, 43c en 43d
7041 DB
's-Heerenberg

Links

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...