Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stadswal

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Stadswal is een straat in 's-Heerenberg. De straat loop van de kruising met de Oudste Poortstraat en de Walsteeg naar de kruising met de Molenstraat en de Muntwal.

Een bijzonderheid is dat de straat ter hoogte van de huisnummers 15b t/m 19 zonder begrenzing samenvalt met het Stadsplein. Vroeger stond er tussen Stadswal en Stadsplein een gemetselde stadsmuur, zoals ook op enkele van de onderstaande foto's te zien is. Deze muur is begin 70er jaren afgebroken. De huizen aan de Stadswal zijn gebouwd tussen 1880 en 2002.

  • Stadswal 1 is een gemeentelijk monument. Het dateerd, evenals nummer 3 uit 1880.
  • Op nummer 11 zat Discotheek de Wal.
  • Op nummer 17 zit sinds 2001 de drogisterijketen Het Kruidvat.
  • Op nummer 19 staat sinds 2002 de nieuwbouw van de Rabobank. Het gebouw grenst aan de noordkant aan de Molenstraat en aan de westkant aan de Kellenstraat. Dit bankkantoor is in 2017 gesloten. Het gebouw is in 2022 verbouwd tot 15 appartementen (Stadwal 21 t/m 49). De twee geldautomaten in de noordgevel aan de Molenstraat zijn daarbij komen te vervallen.
  • Op de hoek Stadswal en Op den Brand woonde de familie Geven; in de jaren zestig nog brandstoffenleverancier annex kolenboer. Zie ook Adresboek 1935 onderdeel Brandstoffen
De Stadswal in 1987
De muur van Thuus - In het eerste huis rechts woonde Heuveling de schoenmaker en Firing woonde erboven, Daals in dat kleine huis, dan Godstimmerman Ruikes, Theet van Uhm, dan kapper Kietselaar (niet te zien op deze foto), dan Heintje Vet Vink, slachthuis van Vink, Klarenaar zoetwaren, Freuls van Halteren en Geven.
De muur bij de Stadswal waar later de Rabobank was. De foto is gemaakt met carnaval. Van Uhm van de boerderij aan de Oudste Poortstraat komt voorbij met paard en wagen

Plannen voor nieuw zorgcomplex

Bron: De Gelderlander van zaterdag 30 oktober 2010

De eerste reacties op het ontwerp van het nieuwe zorgcomplex aan de Stadswal in 's-Heerenberg zijn positief. Burgemeester en wethouders van Montferland hebben het sein op groen gezet om het ontwerp van Friso Woudstra Architecten verder uit te werken.

Op een pand na zijn alle gebouwen tussen de Rabobank en het Kruidvat aan de Stadswal aangekocht door projectontwikkelaar Stadswal Project BV. Deze panden worden allemaal gesloopt om plaats te maken voor een complex met 39 zorgappartementen en een winkel waarin ook een zorgloket moet komen. Onder het complex komt een parkeerkelder met veertig parkeerplaatsen en bergingen. Op de bovenste verdieping komt een dagbestedingsruimte.

Het college ziet het ontwerp van Friso Woudstra Architecten uit Vorden wel zitten.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bron