Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Theehuis aan de Molenstraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het theehuis aan de Molenstraat

Het theehuis aan de Molenstraat in 's-Heerenberg was een van de gebouwen die op Palmzondag 1945 bij de bevrijding van Bergh door granaatvuur werden getroffen. Hetzelfde overkwam het ernaast gelegen huis van de familie Thuis en het gebouw van Sociëteit De Vriendschap aan de overkant. Geen van drieën is na de oorlog herbouwd.

Ter hoogte van het theehuis en huis van de familie Thuis ligt nu het Stadsplein. Op de plaats van de Sociëteit is nu een parkeerplaats, waar ook het Canadese kanon op de Bleek staat.

Vroeger hebben er meer van dergelijke theekoepels in en rond de oude stad van 's-Heerenberg gestaan. Op de kaart hieronder – een bewerking van de kaart van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg uit 1822 – staan er al vier. Het hier beschreven theehuis is zo te zien de rechter koepel H1, die samen met de linker koepel H1 en de aangrenzende tuin (lichtgroen) eigendom was van dominee Van Woelderen (17541840).

Theekoepels rond De Bleek in 1822
Klik op de kaart voor een vergroting
De mobilisatie van de BVL in 1920 achter de Sociëteit.
Geheel rechts is het theehuis nog te zien.
De Molenstraat in 1923 met links het theehuis en het huis van de familie Thuis en rechts de Sociëteit. In het midden, naast de Sociëteit,
Café-Restaurant-Pension G.W. Schuurman.