Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thus, Johannes Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Thus senior is op 3 juni 1864 geboren in Wijnbergen als zoon van Jan Thus (Wijnbergen) en Petronella Polman (Stokkum).

Drie van de plaatjes in het artikel Herinneringen aan een verminkt dorp in Old Ni-js van de Heemkundekring Bergh nummer 44 (een themanummer over Wijnbergen) zijn ontleend aan schilderijen van Jan Thus. Hij was huisschilder van beroep, maar hij zag de wereld met een kunstenaarsoog, dat zijn leefwereld met scherpe blik opnam; wat hij zag schilderde hij in kleuren op het doek om het aan zijn medemensen door te geven.

Jan schilderde louter uit liefhebberij; zijn devies was: 'Wij hebben het leven om iets moois te maken'. Op de zolder van zijn boerenwoning in Dichteren had hij zich geïnstalleerd: daar ontstonden talloze schilderijen in een eindeloze variatie van onderwerpen. Ook van boerderijen in de omgeving. Zij zijn misschien wat primitief - Jan Thus was geen geschoolde kunstschilder -, maar zij hebben hun charme. Jan had ongetwijfeld kunstschilderstalenten. Vader Jan Thus gaf zijn gave door aan zoon Jan Thus (zie Old Ni-js nummer 43, portret van Pastoor Nijrolder, Kilder en Old Ni-js nummer 44, tekening van de Kemnade. Kleindochter Marietje Wentink-Giesen verzorgt de illustraties in het tijdschrift van het IVN.

Bronnn