Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tol in Kilder

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kilderse of Wehlse Tol op een topografische kaart uit 1890. De gebroken lijn is de gemeentegrens, zodat de tol nog net op Wehls grondgebied stond. De rode weg is de grindweg Zutphen-Emmerik. Boerderij Passegoed is ook aangeven.

De Kilderse Tol was een eigenlijk een Wehlse tol, want hij stond net over de gemeentegrens in de voormalige Wehlse buurtschap De Tol. Deze buurtschap is goeddeels verdwenen met de aanleg van de snelweg A18, maar de Tolweg aan de Wehlse kant van de A18 herinnert er nog aan. De Kilderse of Wehlse Tol was een van de tollen aan de grindweg Zutphen-Emmerik.

Burgemeester Van Hugenpoth tot Aerdt jr. werd op 8 mei 1894 ingehaald aan den Kilderschen tol, waar hij werd opgewacht door een talrijke ruiterschare uit alle deelen der gemeente. De naam Kilderse Tol is verder nauwelijks aangetroffen, maar is wel in Kilder blijven voortbestaan, zoals uit het navolgende blijkt.

In De Tol stond een woonhuis (vermoedelijk het voormalige tolhuis) dat De Tol heette. Toen dit huis eind 1933 afbrandde, was de eigenaar Gradus Koster, bijgenaamd De Tol. Koster heeft in de jaren 70 met grote inzet geholpen het terrein voor het nieuwe sportpark in Kilder te verwerven. Om hem te eren kreeg dit sportpark de naam De Tol.

De naam De Tol is aldus eerst overgegaan van de eigenlijke tol op een woonhuis, daarna op een persoon en tot slot op een sportterrein. Hiermee heeft De Tol zich tevens van de noordkant naar de zuidkant van Kilder verplaatst.

Bronnen