Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Varwijk, Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus (Theet) Varwijk uit Zeddam was timmerman. Hij werd op 5 november 1887 geboren als jongste zoon van Johannes Gerhardus Varwijk en Gerritjen Saals. Op 4 mei 1921 trouwde hij met Margaretha Gerretschen. Zijn vrouw was op 8 april 1892 geboren als dochter van Hermanus Gerretschen en Anna Catharina Hannen. Theet en zijn vrouw kregen acht kinderen, waaronder Gerrit en Jan.

In de jaren 19171919 heeft hij in opdracht van de kunstschilder Leeb Garschagen het oorspronkelijke Wolkenland gebouwd. Pas in later jaren is dat tot een villa uitgebouwd.

In de oorlog moest Theet in zijn werkplaats ook opdrachten voor de Duitsers uitvoeren. Eind 1944, nadat de geallieerden de Slag om Arnhem verloren hadden, werden er bladen van tekentafels gebracht. Theet moest daar kisten van maken, maar hij weigerde. Een Duitse militair bedreigde hem toen met een pistool, waarop Theet niet anders kon dan toegeven. De kisten die hij toen gemaakt heeft, gebruikten de Duitsers om goederen die van inwoners van Arnhem gestolen waren, naar Duitsland af te voeren.

Theets beste vriend Arnold van Schriek is in de nacht voor de bevrijding om het leven gekomen. Hij moest voor de Duitsers met paard en wagen munitie vervoeren en werd daarbij door een inkomende granaat geraakt. De munitie op zijn wagen ontplofte niet, maar het lichaam van Van Schriek was aan stukken gereten. Theet heeft een doodskist voor hem gemaakt en daarin eigenhandig zo veel mogelijk lichaamsdelen van zijn vriend verzameld. De begrafenis kon hierdoor nog zo passend mogelijk plaatsvinden.

De oorlog en vooral de dood van zijn vriend Arnold van Schriek hebben Theet gebroken. Kort na de oorlog heeft hij zijn timmerbedrijf daarom doorgegeven aan zijn zoons.

Theet overleed op 6 maart 1966 in Doetinchem, 78 jaar oud. Zijn vrouw was al op 8 februari 1963 overleden, zeventig jaar oud. Zij werden allebei op de r.-k. begraafplaats in Zeddam begraven.

Bronnen