Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verheij, Bernardus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernardus Antonius Verheij werd op 2 mei 1913 geboren in Zeddam als zoon van Wilhelmus Verheij en Gerharda Johanna Mentink.

Bernard was missionaris van Mill Hill. Na de lagere school vertrok hij in 1926 naar het missiehuis in Tilburg voor zijn priesteropleiding. Zijn medestudenten vonden dat hij op de 19de-eeuwse priester Peerke Donders leek, wat hem de levenslange bijnaam Peer opleverde. Na nog een studieverblijf in Roosendaal vertrok hij voor het laatste deel van zijn opleiding naar Londen, waar hij op 9 juli 1938 priester werd gewijd. Op 17 juli las hij zijn eerste Heilige Mis in Zeddam.

Al op 26 oktober 1938 werd hij uitgezonden naar Lwak in Kenia. Dit dorp ligt in het diocees Kisumu aan het Victoriameer. Zijn opdracht was daar een parochie te stichten, waar hij na de nodige moeilijkheden te hebben overwonnen wonderwel in is geslaagd.

Met de lokale bevolking, de Luo, wist hij een nauwe band te ontwikkelen. Om de communicatie te vergemakkelijken heeft hij zelfs een Luo-woordenboek gemaakt, dat hij met twee vinger op een oude typemachine heeft geschreven. Voor dit werk van formaat werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1988 was hij zowel vijftig jaar priester als vijftig jaar missionaris. Dit vierde hij in Lwak met zijn parochianen, maar Zeddammers waren hem niet vergeten. Zij stuurden hem een Liber Amicorum en vijfhonderd gulden.

In 1991 kwam hij voor een broodnodige rustperiode naar Nederland, die hij doorbracht in het Missiehuis Vrijland in Oosterbeek. Vandaaruit bezocht hij af en toe familie en vrienden in Zeddam. Zijn tropenjaren eisten echter hun tol en Bernard stierf op 17 juli 1992 in Oosterbeek. Daar werd hij op het Mill Hill-kerkhof begraven. Hij is 79 jaar geworden.

Bernard kwam uit een gezin van vijf kinderen. Zijn broer Gerrit was ook missionaris van Mill Hill. Zijn jongste zus is in Bergh gebleven, terwijl zijn jongste broer en zijn oudste zus naar Canada zijn geëmigreerd.Gebr Verheij 1940 kl.jpg Gebr Verheij kl.jpg
Herinneringen aan de paters Verheij.
Links Bernard, rechts Gerrit.
Gebr Verheij 1965 1966 kl.jpg Gebr Verheij 1966 kl.jpg

Bronnen

Overgenomen van "https://berghapedia.nl/index.php?title=Verheij,_Bernardus_Antonius&oldid=97294"