Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vinckenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Vinckenberg is een terrein in 's-Heerenberg ten westen van de omwalde stad en Huis Bergh. Het merkwaardige van deze oude naam is dat er geen berg te zien is. Hier werd reeds in 1461 een grote tuin aangelegd. Het oostelijk deel daarvan bestaat nog steeds als de Nieuwe Gaarde. Het westelijk deel staat op de kaart van Theodorus Bücker uit 1727 aangegeven als Den Alden garden itzo Weÿlant ("itzo" is een verouderd Duits woord dat jetzt ofwel nu, thans betekent).

Volgens Mr.A.P. van Schilfgaarde heette oudtijds het vlakke terrein tussen de westelijke buitengracht van het Huis Bergh en de huidige Plantage de Vynckenberg. Hier bevond zich een groot aantal beukenhagen, de geliefde verblijfplaats van vinken. Er waren dus veel vinken, misschien vandaar de naam Vinckenberg. Mogelijk was het een van de plaatsen waar de grafelijke vinkenvanger Jan Vinck zijn vak uitoefende.

In 1560 liet graaf Willem een Kaatsbaan bouwen in de Vinckenberg. Dit naar aanleiding van het geliefde balspel dat de graaf bij zijn zwager Herman van Nieuwenaar op diens kasteel te Meurs zo graag speelde.

De Vinckenberg op de kaart van Christiaan 's Grooten uit 1573
De Vinckenberg nu