Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijnbeld, Theodorus Maria Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Maria Bernardus Wijnbeld werd geboren op 2 februari 1927. Hij heeft gewoond op het adres Nachtegaalslaantje 2 in 's-Heerenberg.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 5-11 RI?

Wijnbeld is als militair in Nederlands-Indië geweest. Hij schreef regelmatig een brief aan het Katholiek Thuisfront in zijn woonplaats.

Eind 1948 stuurde hij kerst- en nieuwjaarsgroeten uit de Riouw-archipel, een eilandengroep tussen Sumatra en Singapore. Voor zover kan worden nagegaan is het infanteriebataljon 5-11 RI het enige onderdeel van de Koninklijke Landmacht, waarvan manschappen in dat deel van Nederlands-Indië gelegerd zijn geweest. Als onderdeel van de Drietand-Divisie, bestond 5-11 RI uit dienstplichtigen van de lichting van 1947, waartoe derhalve ook Wijnbeld (geboren in 1927) behoorde.

5-11 RI is op 28 februari 1948 met de Volendam vertrokken naar Belawan, de haven van Medan op Noord-Sumatra. Het bataljon is daar verspreid over diverse plaatsen ingezet, ook tijdens de Tweede Politionele Actie van eind 1948, begin 1949. Op 3 mei 1950 is het bataljon met de General S.D. Sturgis naar Nederland vertrokken, en kwam de 26e van die maand in Rotterdam aan.

Zie ook

Zijn verdere leven

...

Bron