Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Canton 's-Heerenberg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat, interne links)
(aanvulling uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
Na de inlijving van ons land bij Frankrijk duurde het tot 21 oktober [[1811]] voor bij keizerlijk decreet de nieuwe indeling in mairieën enz. tot stand werd gebracht. Bij deze indeling  vindt men een canton 's-Heerenberg, verdeeld in mairieën [[Didam]], [[Mairie 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[Mairie Zeddam|Zeddam]].
+
Na de inlijving van het [[Napoleon Bonaparte, Lodewijk|Koninkrijk Holland]] bij Frankrijk op 13 juli [[1180]] duurde het tot 21 oktober [[1811]] voor bij keizerlijk decreet de nieuwe bestuurlijke indeling tot stand werd gebracht. Hierbij werden tussen het niveau van de gemeente (''mairie'') en de provincie (''département'') nog twee bestuurslagen ingevoerd: het ''arrondissement'' en het ''canton''.  
  
Het willekeurige van deze indeling, die met het historisch gewordene geen rekening hield, blijkt vooral hieruit, dat bij de mairie Zeddam ook de voormalige heerlijkheid [[Wehl]] werd gevoegd, die steeds een [[Kleefse enclaves|Kleefse enclave]] was geweest. Na de omwenteling van [[1813]] is dit gebied weer Pruisisch geworden, om bij het grenstractaat van [[1816]] voorgoed onder Nederlands gezag te komen.
+
Het '''canton 's-Heerenberg''' bestond uit de mairies [[Didam]], [[Mairie 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[Mairie Zeddam|Zeddam]].
  
Maire van 's-Heerenberg was aanvankelijk [[Bellefroid, Philippe Jacques de|Philippe Jacques de Bellefroid]], ter zijde gestaan door de adjoint-maires: [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van|L.C.J.Ch.F. van Nispen]] en [[Hoegen, Franciscus (1746)|Fr. Hoegen]].
+
Het willekeurige van deze indeling blijkt vooral hieruit, dat bij de mairie Zeddam ook de voormalige heerlijkheid [[Wehl]] werd gevoegd, die steeds een [[Kleefse enclaves|Kleefse enclave]] was geweest. Na de omwenteling van [[1813]] is dit gebied weer [[Pruisen|Pruisisch]] geworden, om bij het grenstractaat van [[1816]] voorgoed onder Nederlands gezag te komen.
  
==Bron==
+
De ''cantons'' hadden naast een bestuurlijke taak ook een taak in de rechtspraak. Na het vertrek van de Fransen in 1813 is de bestuurlijke taak snel verdwenen, maar de rechterlijke taak bleef bestaan. Zodoende zijn de kantons, met de nodige samenvoegingen en grenswijzigingen, tot [[2002]] in de Nederlandse rechtspraak blijven bestaan. De [[gemeente Bergh]] viel onder het kantongerecht in [[Terborg]].
*''Het Oud-Archief der gemeente Bergh'' blz. 334
+
 
 +
==Bronnen==
 +
*[http://www.ecal.nu Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers], archieftoegang 0160: Stadbestuur Bergh, 1571–1820; Inleiding bij het archief van mairie, gemeente en schoutambt 's-Heerenberg (1811-1820)
 +
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanton_(Nederland) Kanton] (Wikipedia)
  
 
[[Categorie:gemeente Bergh]]
 
[[Categorie:gemeente Bergh]]

Versie van 26 feb 2017 om 14:18

Na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij Frankrijk op 13 juli 1180 duurde het tot 21 oktober 1811 voor bij keizerlijk decreet de nieuwe bestuurlijke indeling tot stand werd gebracht. Hierbij werden tussen het niveau van de gemeente (mairie) en de provincie (département) nog twee bestuurslagen ingevoerd: het arrondissement en het canton.

Het canton 's-Heerenberg bestond uit de mairies Didam, 's-Heerenberg en Zeddam.

Het willekeurige van deze indeling blijkt vooral hieruit, dat bij de mairie Zeddam ook de voormalige heerlijkheid Wehl werd gevoegd, die steeds een Kleefse enclave was geweest. Na de omwenteling van 1813 is dit gebied weer Pruisisch geworden, om bij het grenstractaat van 1816 voorgoed onder Nederlands gezag te komen.

De cantons hadden naast een bestuurlijke taak ook een taak in de rechtspraak. Na het vertrek van de Fransen in 1813 is de bestuurlijke taak snel verdwenen, maar de rechterlijke taak bleef bestaan. Zodoende zijn de kantons, met de nodige samenvoegingen en grenswijzigingen, tot 2002 in de Nederlandse rechtspraak blijven bestaan. De gemeente Bergh viel onder het kantongerecht in Terborg.

Bronnen