Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rosendahl, Johannes Albertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Rosendahl in Erelijst 1019.jpg|thumb|right|300px|'''De vermelding van Rosendahl op blz. 1019 van de ''Erelijst van gevallenen 1940-1945''. Helaas is de geboortedatum van een familielid met dezelfde naam vermeld. In de online versie van de Erelijst is deze fout verbeterd.]]
+
'''Johannes Albertus Rosendahl''' werd op 10 april [[1918]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van Maria Wilhelmina Hendrika Rosendahl. Op 28 juli 1918 werd hij met zijn moeder uitgeschreven uit de [[gemeente Bergh]] wegens vertrek naar Duisburg.
'''Johannes Albertus Rosendahl''' uit [['s-Heerenberg]] werd geboren op 10 april [[1918]].
 
  
Zijn beroep was stratenmaker. Hij was lid van de [[Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten]] (en daarvoor waarschijnlijk lid van het [[Verzet in WO II|verzet]]), en bevond zich in oktober [[1944]] in Noord-Brabant. Hoe hij daar verzeild is geraakt, kon nog niet worden achterhaald.
+
Zijn beroep was stratenmaker. In de [[Tweede Wereldoorlog]] zat hij ondergedoken in Breda, waar hij zich aansloot bij [[Verzet in WO II|het verzet]]. Na de [[bevrijding]] werd hij lid van de [[Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten]] (NBS).
  
Op 28 oktober was hij in Rijsbergen, vlak ten zuiden van Breda, dat die dag door een regiment van de Amerikaanse ''104th Timberwolves Division'' werd bevrijd. Helaas kwamen bij de bevrijding twee dorpsbewoners om het leven, en werd ook Rosendahl dodelijk gewond. Hij overleed op 29 oktober.
+
Hij overleed op 29 oktober als lid van de NBS. Over de toedracht doen twee verhalen de ronde. Volgens het ene verhaal was hij op 28 oktober in Rijsbergen, vlak ten zuiden van Breda, dat die dag door een regiment van de Amerikaanse ''104th Timberwolves Division'' werd bevrijd. Helaas kwamen bij de bevrijding twee dorpsbewoners om het leven, en werd ook Rosendahl dodelijk gewond. Hij overleed op 29 oktober.  
  
Hij werd (als enige oorlogsslachtoffer ooit) begraven op de r.-k. begraafplaats Sint Martinus in Breda, maar zijn graf is inmiddels geruimd. Hij staat vermeld in de ''[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]'' en ook in Gedenkboek 43 van de Oorlogsgravenstichting.
+
Volgens het andere verhaal was hij op 29 oktober in Breda, de dag dat deze stad werd bevrijd door de Poolse 1e Pantserdivisie onder commando van generaal Stanisław Maczek. Die middag hielp Rosendahl Amerikaanse soldaten die op de Rijsbergseweg even ten zuiden van Breda versperringen opruimden. Daarbij werd hij door een achtergebleven Duitse soldaat doodgeschoten óf sneuvelde toen de laatste granaat die op Rijsbergen viel, ontploft.  
  
Zijn overlijden is op 16 juli 1945 aangegeven in de gemeente Hardinxveld in Zuid-Holland.
+
Rosendahl werd met militaire eer begraven op de r.-k. begraafplaats Sint Martinus in de Bredase wijk Princenhage. In [[1959]] liet het kerkbestuur waar de begraafplaats onder viel, in antwoord op een vraag van de Oorlogsgravenstichting weten dat de familie het graf niet onderhield. Daarom was het graf "platgelegd".  Aansluitend vroeg het kerkbestuur of de Oorlogsgravenstichting een grafsteen kon plaatsen. Hierop antwoordde de stichting afwijzend, omdat volgens haar Rosendahl niet voldeed aan haar criteria voor oorlogsslachtoffer. Inmiddels is Rosendahl wel als oorlogsslachtoffer erkend. Toen de Oorlogsgravenstichting het graf in december [[1982]] wilde inspecteren, was het onvindbaar. Sinds juni [[1983]] beschouwd de Oorlogsgravenstichting het graf als geruimd.
  
 +
Hij staat vermeld in de ''[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]''. Hij wordt herdacht in het Provinciaal Gedenkteken ''De Brabantse Soldaat'' in Waalre, dat op 28 oktober 1945 is onthuld in de Sint Willibrorduskerk in de plaats. Het monument eert de nagedachtenis aan alle Brabantse militairen en verzetsmensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het voormalige Nederlands-Indië, Korea, Nieuw-Guinea, het voormalige Joegoslavië en tijdens VN-vredesmissies.
 +
 +
Zijn overlijden is op 3 november 1944 aangegeven in de gemeente Rijsbergen en op 16 juli [[1945]] geregistreerd in zijn woonplaats, de toenmalige Zuid-Hollandse gemeente Hardinxveld, na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van Rijsbergen.
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:JA Rosendahl 1944 Rijsbergen.jpg|thumb|500px|<center>'''Rosendahls Rijsenbergse overlijdensakte</center>]]
 +
|[[Bestand:Rosendahl in Erelijst 1019.jpg|thumb|300px|'''De vermelding van Rosendahl op blz. 1019 van de ''Erelijst van gevallenen 1940-1945''. Helaas is de geboortedatum van een familielid met dezelfde naam vermeld. In de online versie van de Erelijst is deze fout verbeterd.]]
 +
|}
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/130497A/file?query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 
*[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/12%20De%20Zundertse/epaperarchive/2008/10-29/epaper/1242822.htm Weekblad de Zundertse Bode] van 29 oktober [[2008]], voorpagina
 
*[http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/12%20De%20Zundertse/epaperarchive/2008/10-29/epaper/1242822.htm Weekblad de Zundertse Bode] van 29 oktober [[2008]], voorpagina
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
+
*[https://brabantsegesneuvelden.nl Brabantse gesneuvelden]
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
  
 
[[Categorie:Verzet in WO II buiten Bergh]] [[Categorie:WO II gesneuveld KL]]
 
[[Categorie:Verzet in WO II buiten Bergh]] [[Categorie:WO II gesneuveld KL]]

Huidige versie van 13 jan 2023 om 12:27

Johannes Albertus Rosendahl werd op 10 april 1918 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Maria Wilhelmina Hendrika Rosendahl. Op 28 juli 1918 werd hij met zijn moeder uitgeschreven uit de gemeente Bergh wegens vertrek naar Duisburg.

Zijn beroep was stratenmaker. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken in Breda, waar hij zich aansloot bij het verzet. Na de bevrijding werd hij lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS).

Hij overleed op 29 oktober als lid van de NBS. Over de toedracht doen twee verhalen de ronde. Volgens het ene verhaal was hij op 28 oktober in Rijsbergen, vlak ten zuiden van Breda, dat die dag door een regiment van de Amerikaanse 104th Timberwolves Division werd bevrijd. Helaas kwamen bij de bevrijding twee dorpsbewoners om het leven, en werd ook Rosendahl dodelijk gewond. Hij overleed op 29 oktober.

Volgens het andere verhaal was hij op 29 oktober in Breda, de dag dat deze stad werd bevrijd door de Poolse 1e Pantserdivisie onder commando van generaal Stanisław Maczek. Die middag hielp Rosendahl Amerikaanse soldaten die op de Rijsbergseweg even ten zuiden van Breda versperringen opruimden. Daarbij werd hij door een achtergebleven Duitse soldaat doodgeschoten óf sneuvelde toen de laatste granaat die op Rijsbergen viel, ontploft.

Rosendahl werd met militaire eer begraven op de r.-k. begraafplaats Sint Martinus in de Bredase wijk Princenhage. In 1959 liet het kerkbestuur waar de begraafplaats onder viel, in antwoord op een vraag van de Oorlogsgravenstichting weten dat de familie het graf niet onderhield. Daarom was het graf "platgelegd". Aansluitend vroeg het kerkbestuur of de Oorlogsgravenstichting een grafsteen kon plaatsen. Hierop antwoordde de stichting afwijzend, omdat volgens haar Rosendahl niet voldeed aan haar criteria voor oorlogsslachtoffer. Inmiddels is Rosendahl wel als oorlogsslachtoffer erkend. Toen de Oorlogsgravenstichting het graf in december 1982 wilde inspecteren, was het onvindbaar. Sinds juni 1983 beschouwd de Oorlogsgravenstichting het graf als geruimd.

Hij staat vermeld in de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Hij wordt herdacht in het Provinciaal Gedenkteken De Brabantse Soldaat in Waalre, dat op 28 oktober 1945 is onthuld in de Sint Willibrorduskerk in de plaats. Het monument eert de nagedachtenis aan alle Brabantse militairen en verzetsmensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het voormalige Nederlands-Indië, Korea, Nieuw-Guinea, het voormalige Joegoslavië en tijdens VN-vredesmissies.

Zijn overlijden is op 3 november 1944 aangegeven in de gemeente Rijsbergen en op 16 juli 1945 geregistreerd in zijn woonplaats, de toenmalige Zuid-Hollandse gemeente Hardinxveld, na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van Rijsbergen.

Rosendahls Rijsenbergse overlijdensakte
De vermelding van Rosendahl op blz. 1019 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Helaas is de geboortedatum van een familielid met dezelfde naam vermeld. In de online versie van de Erelijst is deze fout verbeterd.

Bronnen