Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Duitse oorlogsslachtoffers WO II: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Duitsers tijdelijk begraven in Zeddam: Herschikking Huber, Müller, Rühl)
k (Externe link: cat)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op deze pagina's staan de Duitse militaire [[Oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffers]] waarvan bekend is dat zij in de [[Tweede Wereldoorlog]] in [[gemeente Bergh|Bergh]] het leven hebben verloren.
+
Op deze pagina's staan de Duitse militaire [[Oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffers]] waarvan bekend is dat zij in de [[Tweede Wereldoorlog]] in [[gemeente Bergh|Bergh]] het leven hebben verloren en daar tijdelijk begraven zijn.
 +
 
 +
Na de oorlog werden zij opgegraven door de de Nederlandse ''Dienst Identificatie en Berging'' (DIB), de enige officiële instantie die dat mocht doen. De DIB als zodanig heeft bestaan tot [[1952]]. Zij werd opgevolgd door een andere eenheid binnen de Koninklijke Landmacht.
 +
 
 +
De DIB hield zich alleen bezig met Nederlandse en Duitse oorlogsslachtoffers. De gravendiensten van de geallieerde legers ontfermden zich over hun eigen doden in Nederlandse bodem.
  
 
== Duitse vliegeniers ==
 
== Duitse vliegeniers ==
Regel 7: Regel 11:
  
 
== Duitse militairen van de ''Wehrmacht'' (en de SS?) ==
 
== Duitse militairen van de ''Wehrmacht'' (en de SS?) ==
Op diverse plaatsen in Bergh hebben Duitsers begraven gelegen die aan het eind van de oorlog het leven hebben verloren. Van ongeveer twintig van hen is bekend tot welke eenheid zij behoorden. Dit blijkt een groot aantal verschillende eenheden te zijn, wat wijst op de chaos die er in de laatste oorlogsdagen heerste. Zes man waren ''Fallschirmjäger''. Dit waren parachutisten die onder de ''Luftwaffe'' vielen, maar in de loop van de oorlog meer en meer als gewone infanteristen ingezet werden.
+
Op diverse plaatsen in Bergh hebben Duitsers begraven gelegen die aan het eind van de oorlog het leven hebben verloren. Van ongeveer twintig van hen is bekend tot welke eenheid zij behoorden. Dit blijkt een groot aantal verschillende eenheden te zijn, wat wijst op de chaos die er in de laatste oorlogsdagen heerste. Ten minste zeven man waren ''Fallschirmjäger''. Dit waren parachutisten die onder de ''Luftwaffe'' vielen, maar na de zeer zware verliezen bij de verovering van Kreta in [[1941]] op bevel van Hitler als gewone infanteristen ingezet werden. Het was volgens hem afgelopen met het verrassingseffect dat luchtlandingstroepen tot dan toe hadden gehad.
  
 
Voor zover bekend zijn er geen graven geweest van Duitsers die bij de inval in [[1940]] zijn omgekomen. Er zijn toen wel Duitsers gesneuveld, maar hun lichamen zijn direct of in ieder geval vrij snel afgevoerd naar Duitsland. Hiervan is één geval bekend.
 
Voor zover bekend zijn er geen graven geweest van Duitsers die bij de inval in [[1940]] zijn omgekomen. Er zijn toen wel Duitsers gesneuveld, maar hun lichamen zijn direct of in ieder geval vrij snel afgevoerd naar Duitsland. Hiervan is één geval bekend.
Regel 67: Regel 71:
  
 
=== Duitsers tijdelijk begraven in een veldgraf ===
 
=== Duitsers tijdelijk begraven in een veldgraf ===
Onderstaande gesneuvelde Duitse militairen hebben begraven gelegen in veldgraven verspreid over het grondgebied van de [[gemeente Bergh]]. Zij werden allen op 13 december 1949 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in graven CD-9-217 t/m 227 (alleen graf 224 hoort niet bij deze groep).
+
Onderstaande gesneuvelde Duitse militairen hebben begraven gelegen in veldgraven verspreid over het grondgebied van de [[gemeente Bergh]]. Onder leiding van kapitein J.J. Kleinbussink werden zij in december 1949 opgegraven en op de dertiende van die maand 1949 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in graven CD-9-217 t/m 227 (alleen graf 224 hoort niet bij deze groep).
  
 
*[[Feeken, Jan|Jan Feeken]]
 
*[[Feeken, Jan|Jan Feeken]]
Regel 89: Regel 93:
 
*[http://www.volksbund.de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge]
 
*[http://www.volksbund.de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge]
  
{{Onderwerp|Personen|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers}}
+
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers]]

Huidige versie van 6 apr 2016 om 10:38

Op deze pagina's staan de Duitse militaire oorlogsslachtoffers waarvan bekend is dat zij in de Tweede Wereldoorlog in Bergh het leven hebben verloren en daar tijdelijk begraven zijn.

Na de oorlog werden zij opgegraven door de de Nederlandse Dienst Identificatie en Berging (DIB), de enige officiële instantie die dat mocht doen. De DIB als zodanig heeft bestaan tot 1952. Zij werd opgevolgd door een andere eenheid binnen de Koninklijke Landmacht.

De DIB hield zich alleen bezig met Nederlandse en Duitse oorlogsslachtoffers. De gravendiensten van de geallieerde legers ontfermden zich over hun eigen doden in Nederlandse bodem.

Duitse vliegeniers

In het najaar van 1944 zijn in Bergh meerdere Duitse jachtvliegtuigen neergestort. In een aantal gevallen is de piloot hierbij om het leven gekomen.

Duitse militairen van de Wehrmacht (en de SS?)

Op diverse plaatsen in Bergh hebben Duitsers begraven gelegen die aan het eind van de oorlog het leven hebben verloren. Van ongeveer twintig van hen is bekend tot welke eenheid zij behoorden. Dit blijkt een groot aantal verschillende eenheden te zijn, wat wijst op de chaos die er in de laatste oorlogsdagen heerste. Ten minste zeven man waren Fallschirmjäger. Dit waren parachutisten die onder de Luftwaffe vielen, maar na de zeer zware verliezen bij de verovering van Kreta in 1941 op bevel van Hitler als gewone infanteristen ingezet werden. Het was volgens hem afgelopen met het verrassingseffect dat luchtlandingstroepen tot dan toe hadden gehad.

Voor zover bekend zijn er geen graven geweest van Duitsers die bij de inval in 1940 zijn omgekomen. Er zijn toen wel Duitsers gesneuveld, maar hun lichamen zijn direct of in ieder geval vrij snel afgevoerd naar Duitsland. Hiervan is één geval bekend.

Duitsers tijdelijk begraven in Beek

De navolgende Duitsers hebben begraven gelegen op de begraafplaatsen in Beek. Zij werden in de loop van mei 1945 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in de graven CS-6-133 t/m 140.

Duitsers tijdelijk begraven in 's-Heerenberg

Op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg hebben ruim twintig Duitsers begraven gelegen. Elf van hen waren in de 2nd Canadian Casualty Clearing Station, een Canadees hospitaal in het Patersklooster in 's-Heerenberg, bezweken aan hun verwondingen. Op hun graven stond de afkorting D/W (Died of Wounds). Alle militairen werden op 19 oktober 1950 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in de graven AF-9-211 t/m 225 en AF-10-226 t/m 231 (er zijn 25 graven per rij).

Daarnaast lag er één militair (Spindler) begraven op de hervormde begraafplaats. Hij werd op 18 mei 1954 overgebracht naar Ysselsteyn.

Duitsers tijdelijk begraven in Zeddam

De volgende Duitse militairen hebben begraven gelegen in Zeddam. Zoals uit de individuele pagina's blijkt, is het lot van een aantal van hen nog onduidelijk.

Van de volgende militairen werd aangenomen dat zij ook in Zeddam begraven hebben gelegen, maar nieuwe informatie maakt dit minder waarschijnlijk. Van Rühl staat inmiddels vast dat hij de oorlog zelfs heeft overleefd.

Duitsers tijdelijk begraven in een veldgraf

Onderstaande gesneuvelde Duitse militairen hebben begraven gelegen in veldgraven verspreid over het grondgebied van de gemeente Bergh. Onder leiding van kapitein J.J. Kleinbussink werden zij in december 1949 opgegraven en op de dertiende van die maand 1949 herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in graven CD-9-217 t/m 227 (alleen graf 224 hoort niet bij deze groep).

Zie ook

Externe link