Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kamphuis, Hermanus Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (graf in Schalkhaar / redactie)
k (Bronnen: cat)
 
(10 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Hermanus Johannes Kamphuis''' werd geboren te Diepenveen op 5 augustus [[1921]] als zoon van Antonius Aloisius Maria Kamphuis en Anna Maria Hiethaar.
+
'''Hermanus Johannes Kamphuis''' werd op 5 augustus [[1921]] geboren in de gemeente Diepenveen als zoon van Antonius Aloisius Maria Kamphuis en Anna Maria Hiethaar.
  
In de [[gemeente Bergh]] heeft hij eerst in [[Beek]] gewoond, en later in [[Lengel]]. Hij is omgekomen in de Industriestraße in [[Emmerik]] bij [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] van 14 juni [[1944]]. Ten gevolge van dit bombardement hebben ook [[Bisseling, Bernardus Everhardus|Bernardus Everhardus Bisseling]], [[Otten, Alphonsus Petrus Maria|Alphonsus Petrus Maria Otten]]  en [[Wiendels, Rudolphus Johannes|Rudolphus Johannes Wiendels]] het leven verloren.
+
Kamphuis was [[Slagers|slachter]] van beroep. In [[1943]] kreeg hij een oproep voor de [[Arbeitseinsatz|Arbeidsdienst]], wat gedwongen tewerkstelling in [[Duitsland]] betekende. Om aan uitzending ver over de [[grens]] te ontkomen, is Kamphuis vrijwillig bij de oliefabriek van [[Noury & van der Lande]] in [[Emmerik]] gaan werken. Met hulp van zijn broer, die daar al in dienst was, kon hij daar een baan krijgen.
  
Kamphuis ligt begraven op het r.-k. kerkhof in Schalkhaar.
+
Hij bleef echter in Nederland wonen. Op 19 juli [[1943]] vestigde hij zich in de [[gemeente Bergh]]. Zijn persoonskaart vermeldt de adressen [['s-Heerenberg]], [[Peeskesweg]] 34 en [[Lengel]], nummer 42. Als grensganger kon hij na elke werkdag terug naar huis in Nederland.
  
 +
Op 14 juni [[1944]] is hij omgekomen bij een [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] op Emmerik. Hij was 22 jaar. Ook [[Kamp, Johannes Theodorus van de| Johannes Theodorus van de Kamp]] is toen bij Noury & van der Lande omgekomen. De fabrieksleiding heeft ervoor gezorgd dat de lichamen van Kamphuis en Van de Kamp naar Deventer overgebracht werden.
 +
 +
Elders in Emmerik hebben ten gevolge van dit bombardement [[Bisseling, Bernardus Everhardus|Bernardus Everhardus Bisseling]], [[Otten, Alphonsus Petrus Maria|Alphonsus Petrus Maria Otten]] en [[Wiendels, Rudolphus Johannes|Rudolphus Johannes Wiendels]] het leven verloren.
 +
 +
Kamphuis werd op 20 juni 1944 begraven op de r.-k. begraafplaats in Schalkhaar, vak B, rij 1, nummer G. Op 5 september [[1956]] heeft de Oorlogsgravenstichting (OGS) een grafsteen met omlijsting geplaatst. Toen de OGS het graf in augustus [[1984]] inspecteerde, bleek dat er een grote barst in de steen zat. De OGS heeft de nabestaanden hierop laten weten dat de steen vervangen moest worden. Als alternatief voor een nieuwe steen bood de OGS aan Kamphuis' stoffelijke resten te herbegraven op het Ereveld Loenen. Dat aanbod heeft familie op 19 maart [[1985]] afgeslagen, omdat Kamphuis' ouders ook op de r.-k. begraafplaats in Schalkhaar begraven lagen. Aldus heeft de OGS enige tijd later een nieuwe grafsteen geplaatst. Kamphuis' graf is blijvend en wordt onderhouden door de OGS.
 +
 +
Zijn overlijden is op 10 december [[1946]] ingeschreven in de [[gemeente Bergh]] op grond van een ''Sterbeurkunde'' van de stad Emmerik van 18 maart 1946. De hier afgebeelde ''Sterbeurkunde'' met stempel is van 24 oktober [[1949]].
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:NL-HaCBG 1753 0047 0178a.jpg|thumb|350px|<center>'''Kamphuis' ''Sterbeurkunde'' uit Emmerik</center>]]
 +
|[[Bestand: Graf Kamphuis HJ Schalkhaar OGS.jpg|thumb|300px|<center>'''Kamphuis'''' '''graf op de<br>r.-k. begraafplaats in Schalkhaar'''<br/>Foto Oorlogsgravenstichting</center>]]
 +
|}
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
+
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/74315A/file?query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
*[http://www.genlias.nl Genlias]
+
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers}}
+
[[Categorie:Bombardementen Emmerik]] [[Categorie:Dwangarbeiders WO II]] [[Categorie:Slachtoffers van repressie]]

Huidige versie van 29 apr 2023 om 10:44

Hermanus Johannes Kamphuis werd op 5 augustus 1921 geboren in de gemeente Diepenveen als zoon van Antonius Aloisius Maria Kamphuis en Anna Maria Hiethaar.

Kamphuis was slachter van beroep. In 1943 kreeg hij een oproep voor de Arbeidsdienst, wat gedwongen tewerkstelling in Duitsland betekende. Om aan uitzending ver over de grens te ontkomen, is Kamphuis vrijwillig bij de oliefabriek van Noury & van der Lande in Emmerik gaan werken. Met hulp van zijn broer, die daar al in dienst was, kon hij daar een baan krijgen.

Hij bleef echter in Nederland wonen. Op 19 juli 1943 vestigde hij zich in de gemeente Bergh. Zijn persoonskaart vermeldt de adressen 's-Heerenberg, Peeskesweg 34 en Lengel, nummer 42. Als grensganger kon hij na elke werkdag terug naar huis in Nederland.

Op 14 juni 1944 is hij omgekomen bij een bombardement op Emmerik. Hij was 22 jaar. Ook Johannes Theodorus van de Kamp is toen bij Noury & van der Lande omgekomen. De fabrieksleiding heeft ervoor gezorgd dat de lichamen van Kamphuis en Van de Kamp naar Deventer overgebracht werden.

Elders in Emmerik hebben ten gevolge van dit bombardement Bernardus Everhardus Bisseling, Alphonsus Petrus Maria Otten en Rudolphus Johannes Wiendels het leven verloren.

Kamphuis werd op 20 juni 1944 begraven op de r.-k. begraafplaats in Schalkhaar, vak B, rij 1, nummer G. Op 5 september 1956 heeft de Oorlogsgravenstichting (OGS) een grafsteen met omlijsting geplaatst. Toen de OGS het graf in augustus 1984 inspecteerde, bleek dat er een grote barst in de steen zat. De OGS heeft de nabestaanden hierop laten weten dat de steen vervangen moest worden. Als alternatief voor een nieuwe steen bood de OGS aan Kamphuis' stoffelijke resten te herbegraven op het Ereveld Loenen. Dat aanbod heeft familie op 19 maart 1985 afgeslagen, omdat Kamphuis' ouders ook op de r.-k. begraafplaats in Schalkhaar begraven lagen. Aldus heeft de OGS enige tijd later een nieuwe grafsteen geplaatst. Kamphuis' graf is blijvend en wordt onderhouden door de OGS.

Zijn overlijden is op 10 december 1946 ingeschreven in de gemeente Bergh op grond van een Sterbeurkunde van de stad Emmerik van 18 maart 1946. De hier afgebeelde Sterbeurkunde met stempel is van 24 oktober 1949.

Kamphuis' Sterbeurkunde uit Emmerik
Kamphuis' graf op de
r.-k. begraafplaats in Schalkhaar

Foto Oorlogsgravenstichting

Bronnen