Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lambooij, Hendrikus Stephanus Albertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Link ouders)
k (WO II verplaatst naar B-17F Flying Fortress 42-29826: dit was niet Henk, maar zijn broer Theo)
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Henk Lambooij''' werd geboren op 4 april [[1924]] als zoon van [[Lambooij, Franciscus Albertus Hermanus|Franciscus Albertus Hermanus Lambooij]], [[smeden|smid]] te [[Loerbeek]], en Anna Petronella [[Benzel|ten Benzel]].
+
'''Henk Lambooij''' werd geboren op 4 april [[1924]] als zoon van [[Lambooij, Franciscus Albertus Hermanus|Franciscus Albertus Hermanus Lambooij]], [[smeden|smid]] te [[Loerbeek]], en Anna Petronella [[Benzel|ten Benzel]]. Hij was een broer van [[Lambooij, Wilhelmus Gerhardus Reinirus|Wim Lambooij]].
  
 
== Nederlands-Indië ==
 
== Nederlands-Indië ==

Huidige versie van 30 mrt 2016 om 06:36

Henk Lambooij werd geboren op 4 april 1924 als zoon van Franciscus Albertus Hermanus Lambooij, smid te Loerbeek, en Anna Petronella ten Benzel. Hij was een broer van Wim Lambooij.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 1-8 RI

Lambooy, Hendrikus Stephanus Albertus 1.jpg
Lambooy, Hendrikus Stephanus Albertus 2.jpg

Henk was oorlogsvrijwilliger en diende als soldaat bij de 3e compagnie van het infanteriebataljon 1-8 RI. Dit bataljon was in de zomer van 1945 gevormd uit manschappen van de Binnenlandse Strijdkrachten van de Veluwe en uit de Achterhoek. Vanwege de Veluwers werd 1-8 RI het Veluws bataljon genoemd, met de bijnaam "de haantjes" (naar het bataljonsembleem: een Barneveldse haan).

In oktober 1945 vertrok het bataljon voor verdere opleiding naar Engeland, vanwaar het op 28 oktober met de Nieuw Amsterdam naar Indië vertrok. Aangezien de geallieerden nog geen Nederlandse troepen in Indië toelieten, heeft 1-8 RI tot maart 1946 op Malakka gebivakeerd, toen het naar Batavia kon doorreizen. De aankomst daar was op 8 maart. Tot eind november 1946 heeft 1-8 RI patrouilletaken uitgevoerd op West-Java, daarna werd het voor de rest van zijn diensttijd overgeplaatst naar Padang op Midden-Sumatra. In en rond deze stad werd het bataljon ingezet voor bewakings- en patrouillediensten. Aan de Eerste Politionele Actie van juli/augustus 1947 heeft het bataljon beperkt deelgenomen.

Een brief waarin burgemeester Nederveen de thuiskomst van Henk Lambooij aankondigt.
Foto's archief Jan Meurs

1-8 RI heeft in totaal 25 man verloren.

Op 18 mei 1948 is het bataljon met de Johan van Oldenbarnevelt in Nederland teruggekeerd. Jac. Neijenhuis heeft filmopnamen gemaakt van de thuiskomst van Henk. Het is kort fragment, waarin we hem per auto bij het ouderlijk huis zien arriveren. Na het uitstappen wordt hij door zijn familie begroet, waarna het hele gezelschap naar binnen gaat. De camera vestigt de blik dan op de welkomstboog met de tekst "Welkom thuis".

Andere militairen van 1-8 RI

Er hebben, voor zover bekend, geen andere militairen uit Bergh bij 1-8 RI gediend.

Zie ook


Zijn verdere leven

Henk overleed op 27 februari 2008.