Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lucassen, Reijnerus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '[[Bestand: Lucassen R doop Wehl 17910709.jpg|thumb|right|520px|'''De inschrijving van Reijnerus Lucassens doop op 9 juli 1791 in het r.-k. doopregister van Wehl.'''<br…')
 
k (Bronnen: cat)
 
Regel 48: Regel 48:
 
*[http://zoekakten.nl Zoek akten]
 
*[http://zoekakten.nl Zoek akten]
  
[[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]]
+
[[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]] [[Categorie:Napoleon Wehl]]

Huidige versie van 28 apr 2017 om 09:37

De inschrijving van Reijnerus Lucassens doop op 9 juli 1791 in het r.-k. doopregister van Wehl.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Reijnerus Lucassen is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd op 9 juli 1791 rooms-katholiek gedoopt in Wehl als zoon van Hendrikus Lucassen en Johanna Hendriksen.

Lucassen heeft onder stamboeknummer 1093 gediend bij het 88e Cohort van de Nationale Garde van het Franse Keizerrijk. Het stamboek van deze eenheid is nog niet online beschikbaar, zodat nadere bijzonderheden over zijn tijd bij dit onderdeel nog niet gegeven kunnen worden.

De Nationale Garde van het Franse Keizerrijk was een thuisleger dat in maart 1812 door Napoleon werd opgericht in verband met de komende Veldtocht naar Rusland. Tijdens de afwezigheid van de Grande Armée zou Frankrijk (waar het Nederlandse grondgebied toen ook toe behoorde) onbeschermd achterblijven. De Nationale Garde kreeg zo de taak grenzen, kustgebieden en strategische objecten te beschermen en binnenlands de openbare orde te handhaven. Het aantal dienstplichtigen dat voor de Nationale Garde werden opgeroepen was relatief klein. Het arrondissement Zutphen van het Département d'Yssel-Supérieur, zoals de provincie Gelderland toen heette, moest 102 man leveren voor het 88e Cohort, dat gelegerd was in Amsterdam.

De Nationale Garde was dus niet bedoeld voor inzet in het buitenland, maar na de enorme verliezen van de Grande Armée in Rusland werd deze bepaling al in februari 1813 losgelaten. Het 88e Cohort werd overgeheveld naar de Grande Armée, waar het met het 3e, 76e en 77e Cohort werd samengevoegd tot het 146e Regiment Infanterie van Linie. Het stamboek van dit regiment is verloren gegaan.

Bij het 88e Cohorte en het 146e Regiment Infanterie van Linie dienden ook:

Van het 146e Regiment Infanterie van Linie werd op 18 oktober 1813 een grote groep soldaten overgeplaatst naar het 12e Regiment Infanterie van Linie. Lucassen was een van hen; hij werd onder nummer 9741 ingeschreven in het stamboek van dit regiment.

Een fuselier (geweerschutter) van een regiment infanterie van linie.

Zijn signalement luidde:

  • Lengte: niet vermeld
  • Gezicht: vol
  • Voorhoofd: rond
  • Ogen: blauw
  • Neus: groot
  • Mond: middelmatig
  • Kin: opgeheven (?)
  • Haar: donkerblond
  • Wenkbrauwen: donkerblond
  • Bijzondere kenmerken: geen

Als laatste staat er in het stamboek van het 12e Regiment Infanterie van Linie achter Lucassens naam: Parti pour Tours le 14 Janvier 1814 – Vertrokken naar Tours op 14 januari 1814. Deze vermelding is ook bij enkele andere inschrijvingen te lezen, maar de betekenis is niet duidelijk. Bleven deze mannen in dienst? Wat gingen ze in Tours doen? Wel duidelijk is dat Lucassen begin 1814 nog steeds in het Franse leger diende, hoewel Nederland al in november van het voorgaande jaar zijn zelfstandigheid had teruggekregen.

Toen Lucassen in 1812 werd ingelijfd bij het 88e Cohort hoorde zijn woonplaats Wehl bij de gemeente Zeddam. Hij staat niet op de lijst van vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland. Een verklaring hiervoor kan zijn dat hij per brief vanuit Frankrijk heeft laten weten dat hij nog in leven was.

Over Lucassens verdere lot zijn geen gegevens voorhanden, maar in de Nederlandse archieven komt hij na 1814 niet meer voor.

Voor zover bekend hebben er bij het 12e Regiment Infanterie van Linie geen andere Berghse mannen gediend.

Bronnen