Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verkeer en Vervoer: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(G.T.W.: oude grens)
(Tram)
Regel 1: Regel 1:
 
==Tram==
 
==Tram==
'''De tramweg Zutphen-Emmerik''' werd ''De suffe Hendrik'' genoemd. De tram kwam in de [[gemeente Bergh]] door [[Wijnbergen]], [[Braamt]], [[Vinkwijk]], [[Zeddam]], [[Lengel]] en [['s-Heerenberg]]. Men kon overstappen in [[Zutphen]], [[Doetinchem]] en [[Emmerik]].
+
'''De tramweg Zutphen-Emmerik''' werd ''De suffe Hendrik'' genoemd. De Berghse gemeenteraad stemde in 1882 met zeven tegen vier stemmen tegen de aanleg van een tramlijn van Zutphen-Emmerik. De vroede vaderen vonden een tram veel te gevaarlijk. Ze maakte paarden aan het schrikken en ze benadeelden de voerlieden, aldus de raadsmeerderheid. De tram kwam er toch in de [[gemeente Bergh]] en reed door [[Wijnbergen]], [[Braamt]], [[Vinkwijk]], [[Zeddam]], [[Lengel]] en [['s-Heerenberg]]. Men kon overstappen in [[Zutphen]], [[Doetinchem]] en [[Emmerik]].
Een artikel staat in [[Old Ni-js]] nummer nummer 58 blz 24-33. Auteurs: [[Lukkezen, Jan | Jan Lukkezen]] en [[Thoben, John | John Thoben]].
+
<br/>Een artikel staat in [[Old Ni-js]] nummer nummer 58 blz 24-33. Auteurs: [[Lukkezen, Jan | Jan Lukkezen]] en [[Thoben, John | John Thoben]].
  
 
==G.S.T.M.==
 
==G.S.T.M.==

Versie van 6 mrt 2007 om 09:46

Tram

De tramweg Zutphen-Emmerik werd De suffe Hendrik genoemd. De Berghse gemeenteraad stemde in 1882 met zeven tegen vier stemmen tegen de aanleg van een tramlijn van Zutphen-Emmerik. De vroede vaderen vonden een tram veel te gevaarlijk. Ze maakte paarden aan het schrikken en ze benadeelden de voerlieden, aldus de raadsmeerderheid. De tram kwam er toch in de gemeente Bergh en reed door Wijnbergen, Braamt, Vinkwijk, Zeddam, Lengel en 's-Heerenberg. Men kon overstappen in Zutphen, Doetinchem en Emmerik.
Een artikel staat in Old Ni-js nummer nummer 58 blz 24-33. Auteurs: Jan Lukkezen en John Thoben.

G.S.T.M.

De G.S.T.M. (Geldersche Stoomtram Mij) begon op 24 juli 1923 met enkele autobusdiensten. Deze lijnen werden in 1924 al opgeheven.

G.T.W.

GSM

Syntus

Buurtbus

Bronnen

  • Old Ni-js nummer 58
  • P. van Rosse: De Geldersche Tramwegen vijfenvijftig jaar autobusgeschiedenis in Oost-Gelderland, 1923 - 1977 (in Heemkundehuus).