Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Overgoor, Josephus Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (aanvullingen uit genoemde bronnen / Niet nawijsbare bron Gelderlander verwijders)
(aanvulling met foto en gegevens)
Regel 3: Regel 3:
 
Joep was metselaar. Hij verhuisde in februari [[1935]] naar Tilburg, maar kwam in september van dat jaar weer terug.  
 
Joep was metselaar. Hij verhuisde in februari [[1935]] naar Tilburg, maar kwam in september van dat jaar weer terug.  
  
Op 22 juli [[1938]] werd hij wegens vertrek naar [[Indiëgangers|Nederlands-Indië]] uitgeschreven uit de [[gemeente Bergh]]. Het is niet zeker wat hij in Indië heeft gedaan. [[Lukkezen, Jan|Jan Lukkezen]] herinnert zich Joep als militair, wat een aanwijzing is dat hij bij het [[KNIL-militairen|KNIL]] heeft gediend. In dat geval zou hij een opleiding bij de Koloniale Reserve in Nijmegen moeten hebben gehad, maar het [[Bevolkingsregister]] vermeldt hier niets over.  
+
== Nederlands-Indië ==
 +
=== Als KNIL-soldaat naar de Oost  ===
 +
[[Bestand:Sjaak van Bergen en Joep Overgoor.jpeg|thumb|right|400px|'''Joep (rechts) met Sjaak van Bergen op de ''Marnix van St. Aldegonde'']]
 +
In [[1938]] meldde Joep zich bij het [[KNIL-militairen|KNIL]], het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Daarvoor moest hij naar de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen, waar de Koloniale Reserve gelegerd was, het opleidingscentrum voor het KNIL in Nederland. Na een keuring en een proeftijd van twee tot drie maanden bij de Koloniale Reserve werd hij geschikt bevonden en uitgezonden naar Nederlands-Indië .
  
Begin mei [[1940]], heel kort voor de [[Militairen van mei 1940|Duitse inval]], was hij weer terug in Vinkwijk. Mogelijk was hij met verlof in Nederland, want volgens onbevestigde berichten heeft hij de [[Tweede Wereldoorlog]] in Japanse gevangenschap doorgemaakt. In dat geval is hij juist voordat in Nederland de oorlog uitbrak, nog teruggekeerd naar Nederlands-Indië.
+
Hij vertrok op 1 juni 1938 met het passagiersschip ''Marnix van St. Aldegonde'' van Amsterdam naar Indië. Hij maakte deel uit van een detachement aanvullingstroepen van zestig man waartoe ook [[Bergen, Jacobus Bernardus van|Sjaak van Bergen]] uit [[Zeddam]] behoorde. Nadere details en meer foto's van de reis naar Indië staan op Sjaaks pagina.  
  
Joep overleed in [[Doetinchem]] op 5 januari [[1997]]. Hij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in [[Gemeente Hengelo|Hengelo (Gld.)]].
+
Hoewel hij al op 1 juni uit Nederland was vertrokken, werd Joep pas op 22 juli uitgeschreven uit het [[bevolkingsregister]] van de [[gemeente Bergh]]. Hij zat toen al lang en breed in Indië, maar deze vertraging zal ermee te maken hebben  dat hij tijdens zijn opleiding in Nijmegen officieel nog inwoner van Bergh was. Pas toen hij daadwerkelijk in Indië was, kon hij in Bergh uitgeschreven worden. Maar het duurde in die tijd even voor een bericht uit Indië op het [[Nije Raethuijs|gemeentehuis]] in [['s-Heerenberg]] was. Sjaak van Bergen werd ook op 22 juli 1938 uitgeschreven.
 +
<br clear=all/>
 +
=== De Tweede Wereldoorlog ===
 +
Over Joeps diensttijd in Indië zijn nog geen gegevens voorhanden. Het is onbekend bij welk onderdeel hij diende, maar vermoed wordt dat hij net als Sjaak van Bergen was ingedeeld bij de Luchtdoelartillerie in Soerbaja.
 +
 
 +
Ook is nog niets bekend over zijn na de Japanse inval in het begin van [[1942]].  Het meest voor de hand liggend is dat hij krijgsgevangen is gemaakt na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. Er is van hem geen Japanse interneringskaart gevonden. Maar wat zijn lot ook is geweest, hij heeft de oorlog overleefd en is nadien weer teruggekomen naar Nederland.
 +
 
 +
== Zijn verdere leven ==
 +
Joep overleed in [[Doetinchem]] op 5 januari [[1997]], 83 jaar oud. Hij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in [[Gemeente Hengelo|Hengelo (Gld.)]].
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*Jaap van Bergen (foto)
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[http://www.online-familieberichten.nl Online-Familieberichten]
 
*[http://www.online-familieberichten.nl Online-Familieberichten]
 
*[http://www.graftombe.nl Graftombe.nl]  
 
*[http://www.graftombe.nl Graftombe.nl]  
  
{{Onderwerp|Indiëgangers}}
+
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Militairen|Indiëgangers|KNIL-militairen|Oorlogsslachtoffers}}

Versie van 2 feb 2013 om 18:18

Joep Overgoor uit Vinkwijk werd geboren op 24 november 1913 als zoon van Theodorus Gerardus Johannes Overgoor en Maria Kamperman.

Joep was metselaar. Hij verhuisde in februari 1935 naar Tilburg, maar kwam in september van dat jaar weer terug.

Nederlands-Indië

Als KNIL-soldaat naar de Oost

Joep (rechts) met Sjaak van Bergen op de Marnix van St. Aldegonde

In 1938 meldde Joep zich bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Daarvoor moest hij naar de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen, waar de Koloniale Reserve gelegerd was, het opleidingscentrum voor het KNIL in Nederland. Na een keuring en een proeftijd van twee tot drie maanden bij de Koloniale Reserve werd hij geschikt bevonden en uitgezonden naar Nederlands-Indië .

Hij vertrok op 1 juni 1938 met het passagiersschip Marnix van St. Aldegonde van Amsterdam naar Indië. Hij maakte deel uit van een detachement aanvullingstroepen van zestig man waartoe ook Sjaak van Bergen uit Zeddam behoorde. Nadere details en meer foto's van de reis naar Indië staan op Sjaaks pagina.

Hoewel hij al op 1 juni uit Nederland was vertrokken, werd Joep pas op 22 juli uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh. Hij zat toen al lang en breed in Indië, maar deze vertraging zal ermee te maken hebben dat hij tijdens zijn opleiding in Nijmegen officieel nog inwoner van Bergh was. Pas toen hij daadwerkelijk in Indië was, kon hij in Bergh uitgeschreven worden. Maar het duurde in die tijd even voor een bericht uit Indië op het gemeentehuis in 's-Heerenberg was. Sjaak van Bergen werd ook op 22 juli 1938 uitgeschreven.

De Tweede Wereldoorlog

Over Joeps diensttijd in Indië zijn nog geen gegevens voorhanden. Het is onbekend bij welk onderdeel hij diende, maar vermoed wordt dat hij net als Sjaak van Bergen was ingedeeld bij de Luchtdoelartillerie in Soerbaja.

Ook is nog niets bekend over zijn na de Japanse inval in het begin van 1942. Het meest voor de hand liggend is dat hij krijgsgevangen is gemaakt na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. Er is van hem geen Japanse interneringskaart gevonden. Maar wat zijn lot ook is geweest, hij heeft de oorlog overleefd en is nadien weer teruggekomen naar Nederland.

Zijn verdere leven

Joep overleed in Doetinchem op 5 januari 1997, 83 jaar oud. Hij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Hengelo (Gld.).

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp