Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wapen van de graven van Oostfriesland-Rietberg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (kleine aanvulling)
k (Bronnen: cat)
Regel 27: Regel 27:
 
**[http://de.wikipedia.org/wiki/Harlingerland ''Harlingerland'']
 
**[http://de.wikipedia.org/wiki/Harlingerland ''Harlingerland'']
  
[[Categorie:Adellijke wapens]] [[Categorie:Huis van der Leck]]
+
[[Categorie:Adellijke wapens|Oo]] [[Categorie:Huis van der Leck]]

Versie van 14 nov 2021 om 09:50

Het wapen van de graven van Oostfriesland-Rietberg is in Bergh te zien:

  1. op de het schild van de rechter wapenleeuw voor de hoofdpoort van Huis Bergh. Op het schild van de linker wapenleeuw staat het wapen van de graven van Bergh.
  2. in het alliantiewapen boven de hoofdingang op het bordes van Huis Bergh, samen met het wapen van de graven van Bergh.
  3. in het alliantiewapen boven de voordeur van het jachthuis op de Motte Montferland, met weer het wapen van de graven van Bergh.
1
2
3

Het was Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rietberg, de echtgenote van Oswald III van den Bergh, die het wapen van de graven van Oostfriesland-Rietberg naar Bergh bracht. In de voormalige Berghse bezitting Boxmeer is het te zien op het grafmonument van gravin Maria Leopoldina en graaf Oswald in de Sint-Petrusbasiliek. Ook op haar gebrandschilderde raam in het karmelietenklooster naast de basiliek staat een wapen, maar dit is volkomen anders. Een verklaring voor dit afwijkende wapen is nog niet gevonden.

In deze afbeelding van het wapen van de graven van Oostfriesland-Rietberg hebben de beren en de zwepen in het rechter deel van plaats gewisseld.

Het wapen bestaat uit drie delen. In de afbeelding hiernaast is elk deel gedekt met een helm met een uitbundig vorm gegeven dekkleed, een rangkroon en een helmteken.

  • De gouden adelaar op een rood veld van de graven van Rietberg. Dit is toevallig vrijwel gelijk aan het wapen van Madeleine de Cusance, gravin Maria Leopoldina's schoonmoeder.
  • De gouden harpij en vier gouden sterren op een zwart veld van het geslacht Cirksena, sinds 1454 rijksgraven van Oostfriesland en sinds 1581 ook van Rietberg. In de mythologie is de harpij een roofvogel met een vrouwenhoofd.
  • Het wapen van Harlingerland. Deze heerlijkheid is lang zelfstandig gebleven, maar viel in 1540 toe aan Rietberg en in 1600 aan Oostfriesland. Het wapen is gevierendeeld en toont elementen uit de wapens van twee steden in Harlingerland, namelijk de beer uit het wapen van Esens en de zwepen uit het wapen van Wittmund. De plaats van de beren en de zwepen ten opzichte van elkaar varieert.


Het graafschap Rietberg lag in Westfalen. Het graafschap Oostfriesland en de heerlijkheid Harlingerland lagen aan de waddenkust direct ten oosten van Groningen. Door onderlinge huwelijken zijn de gebieden in één hand gekomen.

Bronnen