Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Alliantiewapen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Een alliantiewapen is een combinatie van twee heraldische wapens. Meestal heeft de alliantie betrekking op een huwelijk, in welk geval het alliantiewapen de familiewapens van de twee echtlieden combineert.

De afzonderlijke wapens worden naast elkaar afgebeeld, waarbij het wapen van de man heraldisch rechts staat (voor de kijker links) en dat van de vrouw heraldisch links (voor de kijker rechts).

In de meeste alliantiewapens die een verbinding met Bergh hebben, is een van de wapens het wapen van de graven van Bergh.

1. Alliantiewapen Bergh–Nassau van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau op een wapensteen afkomstig uit het verdwenen Kasteel Ulft. De wapensteen is als een van de laatste overblijfselen ingemetseld in een muur van het huis dat nu staat waar het kasteel ooit stond. Om te voorkomen dat de Berghse leeuw wegkijkt van de Nassause leeuw, is de Berghse leeuw omgedraaid.
2. Alliantiewapen Bergh–Cusance met de wapens van Albert van den Bergh en Madeleine de Cusance boven de ingang van het Karmelietenklooster in Boxmeer.
3. Alliantiewapen Hohenzollern-Bergh– Waldburg-Zeil op het borstschild dat Frans Willem van Hohenzollern-Bergh en zijn vrouw Maria Catharina Truchsess van Waldburg-Zeil in 1724 aan het Sint Antoniusgilde schonken.
4. Alliantiewapen Bergh–Oostfriesland-Rietberg boven de voordeur van het jachthuis op de Motte Montferland van Oswald III van den Bergh en Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rietberg. Niet gekleurde versies van dit alliantiewapen bevinden zich boven het bordes van Huis Bergh en boven het graf van Oswald III in de basiliek van Boxmeer.
5. Alliantiewapen Hohenzollern-Bergh–Lodron op het rouwbord van Maria Benonia van Lodron met de wapens van Johan Baptist van Hohenzollern-Bergh en Maria Benonia van Lodron. De Berghse leeuw is niet omgedraaid, wellicht omdat het hert op het wapen van Sigmaringen dan ook omgedraaid zou moeten worden. Een reden kan ook zijn dat de Berghse leeuw op het hartschild staat.
6. Alliantiewapen Weyn Banningh–Büning, in 1960 geboetseerd door Henk Egbers uit 's-Heerenberg voor het echtpaar Weyn Banningh–Büning in Groenlo

Het komt ook voor dat de twee wapens in één schild zijn gecombineerd. Dit zijn waarschijnlijk geen alliantiewapens in de eigenlijke zin van het woord, maar de volgende kunnen getoond worden.

7. De wapensteen van de Kaarschotse molen in Rijsbergen met de wapens van Eitel Friedrich van Hohenzollern-Hechingen en Maria Elisabeth van den Bergh. Het wapen van de graven van Bergh is hier voor de kijker rechts afgebeeld, omdat het door de vrouw is ingebracht. Ditzelfde wapen is afgebeeld op haar gebrandschilderde raam in het Karmelietenklooster in Boxmeer.
8. De wapensteen bovenaan het praalgraf van Herman Frederik van den Bergh in de Sint-Servaaskerk in Maastricht combineert het wapen van de graven van Bergh met dat van zijn vrouw Josina Judoca Walburgis van Löwenstein-Wertheim-Rochefort.
9. Het wapenbord van Maximiliaan Freiherr Lochner von Hüttenbach en Caroline van der Renne, eigenaren van De Byvanck in Beek.

Bron