Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zeddam: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Zeddam uitzicht vanaf Montferland.jpg|350px|thumb|right]]  
 
[[Bestand:Zeddam uitzicht vanaf Montferland.jpg|350px|thumb|right]]  
  
'''Zeddam''' is een dorpskern in de voormalige gemeente [[Bergh]]. Het dorp is gelegen aan de voet van het [[Montferland]] en het [[Bergherbos]]. Zeddam ligt aan de doorgaande weg van [[Doetinchem]] naar [['s-Heerenberg]]. In [[1969]] werd [[Vinkwijk]] bij Zeddam gevoegd.
+
'''Zeddam''' is een dorpskern in de voormalige gemeente [[Bergh]]. Het dorp is gelegen aan de voet van het [[Montferland]] en het [[Bergherbos]]. Zeddam ligt aan de doorgaande weg van [[Doetinchem]] naar [['s-Heerenberg]]. In [[1969]] werd [[Vinkwijk]] bij Zeddam gevoegd. Zeddam is het grootste kerkdorp van de voormalige gemeente Bergh. Na de instelling van de gemeenten is Zeddam korte tijd een zelfstandige gemeente geweest, waar ook [[Azewijn]] toe behoorde.
  
==Religie==
 
In het Bovendorp staat de R.K. [[St. Oswalduskerk | Sint Oswalduskerk]] waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Naast de Oswalduskerk staat ook een [[Hervormde kerk in Zeddam |(kleine) N.H. kerk]]. Ook in het bovendorp staat de [[molens |oudste molen]] van Nederland, de [[Torenmolen | Grafelijke Korenmolen]].
 
In het dorp is veel toerisme vanwege het mooie [[Bergherbos |bosgebied Montferland]] waar Zeddam naast ligt.
 
 
Zeddam is het grootste kerkdorp van de voormalige gemeente Bergh. Na de instelling van de gemeenten is Zeddam korte tijd een zelfstandige gemeente geweest, waar ook [[Azewijn]] toe behoorde. Het pand waarin voorheen café en winkel Brinks was gevestigd en waarin sinds eind 2006 [[Schatkamer|De Schatkamer]] is gevestigd (Bovendorpsstraat 7) was het gemeentehuis. Het [[Gemeentewapens|wapen]] vertoonde een jachthoorn en een heuvel, waarmee het toenmalige jachthuis op het Montferland werd bedoeld. Zeddam is een belangrijk centrum voor het toerisme in Bergh met zijn vele hotels, pensions en vakantiehuisjes. De naam Zeddam (Sydehem; Zeedem) betekent waarschijnlijk: heem (heim) aan de zijde (van de heuvel). Het dorp is ontstaan rond de kerk in het zogenaamde Bovendorp, dat hoger ligt dan het pas later bebouwde Benedendorp.
 
  
De carnavalsvereniging van Zeddam heet [[Paverts|De Paverts]]. De naam verwijst naar de havezathe De Padevoort.
 
  
 
== Luchtfoto 1952 ==
 
== Luchtfoto 1952 ==
Regel 19: Regel 13:
 
<googlemap lat="51.904063" lon="6.261091" zoom="15" width="550" height="500">
 
<googlemap lat="51.904063" lon="6.261091" zoom="15" width="550" height="500">
 
</googlemap>
 
</googlemap>
 +
 +
==Religie==
 +
In het Bovendorp staat de R.K. [[St. Oswalduskerk | Sint Oswalduskerk]] waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Naast de Oswalduskerk staat ook een [[Hervormde kerk in Zeddam |(kleine) N.H. kerk]].
 +
 +
==Toerisme==
 +
 +
 +
==Molen==
 +
Ook in het bovendorp staat de [[molens |oudste molen]] van Nederland, de [[Torenmolen | Grafelijke Korenmolen]].
 +
In het dorp is veel toerisme vanwege het mooie [[Bergherbos |bosgebied Montferland]] waar Zeddam naast ligt.
 +
 +
Het pand waarin voorheen café en winkel Brinks was gevestigd en waarin sinds eind 2006 [[Schatkamer|De Schatkamer]] is gevestigd (Bovendorpsstraat 7) was het gemeentehuis. Het [[Gemeentewapens|wapen]] vertoonde een jachthoorn en een heuvel, waarmee het toenmalige jachthuis op het Montferland werd bedoeld. Zeddam is een belangrijk centrum voor het toerisme in Bergh met zijn vele hotels, pensions en vakantiehuisjes. De naam Zeddam (Sydehem; Zeedem) betekent waarschijnlijk: heem (heim) aan de zijde (van de heuvel). Het dorp is ontstaan rond de kerk in het zogenaamde Bovendorp, dat hoger ligt dan het pas later bebouwde Benedendorp.
 +
 +
==Verenigingen==
 +
De carnavalsvereniging van Zeddam heet [[Paverts|De Paverts]]. De naam verwijst naar de havezathe De Padevoort.
  
 
==Pagina's==
 
==Pagina's==

Versie van 11 dec 2014 om 20:24

Zeddam uitzicht vanaf Montferland.jpg

Zeddam is een dorpskern in de voormalige gemeente Bergh. Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de doorgaande weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd. Zeddam is het grootste kerkdorp van de voormalige gemeente Bergh. Na de instelling van de gemeenten is Zeddam korte tijd een zelfstandige gemeente geweest, waar ook Azewijn toe behoorde.


Luchtfoto 1952

Deze luchtfoto van Zeddam, gemaakt door Aerofoto K.L.M., stond in het katern De Achterhoek van de Graafschapbode van 15 februari 1952. Het bijschrift luidt:
Op deze luchtfoto van Zeddam missen we helaas de bekende oude molen. Duidelijk komt de verspreide komvorming tot uitdrukking. Geheel rechts de boterfabriek met daaronder het nog steeds niet gerestaureerde Majellagesticht. Rechts van dit gebouw is op de foto nog net zichtbaar de Padevoort.
Klik voor een vergroting.


Kaart

<googlemap lat="51.904063" lon="6.261091" zoom="15" width="550" height="500"> </googlemap>

Religie

In het Bovendorp staat de R.K. Sint Oswalduskerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Naast de Oswalduskerk staat ook een (kleine) N.H. kerk.

Toerisme

Molen

Ook in het bovendorp staat de oudste molen van Nederland, de Grafelijke Korenmolen. In het dorp is veel toerisme vanwege het mooie bosgebied Montferland waar Zeddam naast ligt.

Het pand waarin voorheen café en winkel Brinks was gevestigd en waarin sinds eind 2006 De Schatkamer is gevestigd (Bovendorpsstraat 7) was het gemeentehuis. Het wapen vertoonde een jachthoorn en een heuvel, waarmee het toenmalige jachthuis op het Montferland werd bedoeld. Zeddam is een belangrijk centrum voor het toerisme in Bergh met zijn vele hotels, pensions en vakantiehuisjes. De naam Zeddam (Sydehem; Zeedem) betekent waarschijnlijk: heem (heim) aan de zijde (van de heuvel). Het dorp is ontstaan rond de kerk in het zogenaamde Bovendorp, dat hoger ligt dan het pas later bebouwde Benedendorp.

Verenigingen

De carnavalsvereniging van Zeddam heet De Paverts. De naam verwijst naar de havezathe De Padevoort.

Pagina's

De volgende pagina's hebben (ook) betrekking op Zeddam:

Bekende personen

Externe link

Sjabloon:Onderwerp