Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jacob, Sallie: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (begraven op Jodenkerkhof)
(redactie, aanvulling N.V. Jacob)
Regel 5: Regel 5:
 
Sallie was in [[1919]] een van de oprichters van de [[Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank]]. Tot het faillissement in [[1930]] was hij als commissaris aan deze bank verbonden.
 
Sallie was in [[1919]] een van de oprichters van de [[Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank]]. Tot het faillissement in [[1930]] was hij als commissaris aan deze bank verbonden.
  
Daarna had hij een confectiezaak, de N.V. Jacob, in het pand [[Molenpoortstraat]] 89b, maar de [['s-Heerenberg|'s-Heerenbergse]] middenstandsvereniging weigerde hem het lidmaatschap uit vrees voor concurrentie. Daarom moest hij, anders dan de georganiseerde winkeliers, een vergunning aanvragen om een winkelverloting te mogen organiseren. Die heeft hij overigens gekregen, en een van de prijzen was een herenrijwiel geleverd door [[Bloemendaal, Siegfried Salomon|fietsenmaker Bloemendaal]]. Ook heeft hij zijn zaak door een verbouwing een luxe aanzien gegeven, maar daarmee is hij zijn doel wellicht voorbij geschoten. De mensen stonden wel door de etalageruiten te kijken, maar durfden zo'n deftige winkel nauwelijks binnen te stappen.
+
Daarna had hij een confectiezaak, de N.V. Jacob, in het pand [[Molenpoortstraat]] 89b in [['s-Heerenberg]], naast [[Schuurman, Gerhardus Wilhelmus|G.W. Schuurman]] (tegenwoordig [[Snor, De|De Snor]]). De 's-Heerenbergse middenstandsvereniging weigerde hem het lidmaatschap uit vrees voor concurrentie. Daarom moest hij, anders dan de georganiseerde winkeliers, een vergunning aanvragen om een winkelverloting te mogen organiseren. Die heeft hij overigens gekregen, en een van de prijzen was een herenrijwiel geleverd door [[Bloemendaal, Siegfried Salomon|fietsenmaker Bloemendaal]]. In [[1929]] heeft hij zijn zaak door een verbouwing een luxe aanzien gegeven, maar daarmee is hij zijn doel wellicht voorbij geschoten. De mensen stonden wel door de etalageruiten te kijken, maar durfden zo'n deftige winkel nauwelijks binnen te stappen.
  
Sallie overleed op 4 april [[1938]] en werd begraven op het [[Jodenkerkhof]] in 's-Heerenberg. Zijn voorraden werden door een groep Amsterdamse kooplieden opgekocht. Zijn weduwe [[Emigranten|emigreerde]] in [[1939]] met haar pleegdochter en echtgenoot naar Chili.
+
Sallie overleed op 4 april [[1938]] en werd begraven op het [[Jodenkerkhof]] in 's-Heerenberg. Zijn voorraden werden door een groep Amsterdamse kooplieden opgekocht. Zijn weduwe [[Emigranten|emigreerde]] in [[1939]] met haar pleegdochter en dier echtgenoot naar Chili.
 +
 
 +
<gallery>
 +
Bestand:05-03-1929 jacob.jpg|Aanbesteding verbouwing in [[Graafschapbode|De Graafschapbode]] van 5 maart 1929
 +
Bestand:Jacob1.jpg|De Molenstraat voor [[1938]]
 +
Bestand:Jacob.jpg|De N.V. Jacob‎ 
 +
</gallery>
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
+
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
*[http://www.genlias.nl Genlias]
+
*[http://www.deplher.nl Delpher]
 
*[[Old Ni-js]] 75, blz. 23-24, 26-27
 
*[[Old Ni-js]] 75, blz. 23-24, 26-27
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
  
 
{{Onderwerp|Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg|Banken en bankiers|Winkeliers}}
 
{{Onderwerp|Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg|Banken en bankiers|Winkeliers}}

Versie van 29 aug 2015 om 09:42

Sallie Jacob werd op 15 juli 1885 geboren in Zelhem als zoon van Meijer Jacob en Saartje Levie. Hij was een broer van Lea Jacob.

Hij trouwde op 14 januari 1918 in Bergh met Helena Straus, geboren op 24 juni 1894 in 's-Heerenberg als dochter van Joseph Straus en Sara Hertz.

Sallie was in 1919 een van de oprichters van de Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank. Tot het faillissement in 1930 was hij als commissaris aan deze bank verbonden.

Daarna had hij een confectiezaak, de N.V. Jacob, in het pand Molenpoortstraat 89b in 's-Heerenberg, naast G.W. Schuurman (tegenwoordig De Snor). De 's-Heerenbergse middenstandsvereniging weigerde hem het lidmaatschap uit vrees voor concurrentie. Daarom moest hij, anders dan de georganiseerde winkeliers, een vergunning aanvragen om een winkelverloting te mogen organiseren. Die heeft hij overigens gekregen, en een van de prijzen was een herenrijwiel geleverd door fietsenmaker Bloemendaal. In 1929 heeft hij zijn zaak door een verbouwing een luxe aanzien gegeven, maar daarmee is hij zijn doel wellicht voorbij geschoten. De mensen stonden wel door de etalageruiten te kijken, maar durfden zo'n deftige winkel nauwelijks binnen te stappen.

Sallie overleed op 4 april 1938 en werd begraven op het Jodenkerkhof in 's-Heerenberg. Zijn voorraden werden door een groep Amsterdamse kooplieden opgekocht. Zijn weduwe emigreerde in 1939 met haar pleegdochter en dier echtgenoot naar Chili.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp