Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zwaab, Johanna: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link moeder)
(aanvulling Stolpersteine)
Regel 1: Regel 1:
'''Johanna Zwaab''' werd op 6 december [[1881]] geboren in [['s-Heerenberg]] als dochter van Moses Bahrend Zwaab en [[Marcus, Johanna|Johanna Marcus]].  
+
'''Johanna Zwaab''' werd op 6 december [[1881]] geboren in [['s-Heerenberg]] als dochter van [[Zwaab, Moses Barend|Moses Barend Zwaab]] en [[Marcus, Johanna|Johanna Marcus]].  
  
Haar ouders waren Duitse Joden die op 13 juli [[1878]] waren getrouwd in Castrop-Rauxel bij Münster, de geboorteplaats van haar moeder. Kort daarna kwamen zij naar Nederland, want op 26 augustus 1878 werd dit huwelijk ook in 's-Heerenberg ingeschreven. Zij woonden daar tot zij op 14 juli [[1903]] naar [[Elten]] verhuisden. Johanna was toen 22 jaar.
+
Haar vader was ook in 's-Heerenberg geboren, maar haar moeder kwam uit Castrop-Rauxel bij Münster in [[Westfalen]]. Daar waren haar ouders op 13 juli [[1878]] waren getrouwd. Kort daarna werd hun huwelijk ook in 's-Heerenberg ingeschreven. Johanna woonde in 's-Heerenberg tot zij op 14 juli [[1903]] met haar ouders naar [[Elten]] verhuisde. Zijn was toen 22 jaar.
  
 
Johanna had een oudere broer, Julius, geboren in [[1879]], maar die was in 1903 al zijn eigen weg gegaan. Een andere broer en een zusje zijn als baby al overleden.
 
Johanna had een oudere broer, Julius, geboren in [[1879]], maar die was in 1903 al zijn eigen weg gegaan. Een andere broer en een zusje zijn als baby al overleden.
  
Johanna trouwde in [[Duitsland]] met Shmuel Hirsch, een kleermaker die in [[1890]] geboren werd in Burgsteinfurt bij Münster. Het echtpaar woonde in [[Emmerik]]. De beschikbare gegevens vermelden dat zij allebei eind [[1941]] zijn omgebracht bij de ''Dünamünde-Aktion'', een van meerdere massamoorden die de nazi's in Letland hebben gepleegd. Daarbij werden de duizenden slachtoffers gedwongen groepsgewijs in massagraven te gaan liggen en daarna met kogels gedood. De ''Dünamünde-Aktion'' vond echter in maart [[1942]] plaats, terwijl eind 1941 het Bloedbad van Rumbula plaatsvond; beide niet ver van de Letse hoofdstad Riga. Bij welk bloedbad Johanna is omgekomen, is dus onduidelijk. Onder de slachtoffers waren behalve Letse Joden ook veel Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische Joden. Deze "Rijksjoden" waren kort tevoren naar het getto van Riga gedeporteerd, en toen dat vol was naar het nabijgelegen, tijdelijke concentratiekamp ''Jungfernhof''. Johanna en haar man behoorden tot deze gedeporteerde Joden. Zij was zestig jaar oud en haar man 51.
+
Zij trouwde in [[Pruisen]] met Shmuel (Samuel, Sally) Hirsch, een kleermaker die in [[1890]] geboren werd in Burgsteinfurt bij Münster. Het echtpaar woonde in [[Emmerik]]. Al voor het uitbreken van de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] heeft haar man van 17 november tot 16 december 1938 gevangen gezeten in het concentratiekamp Dachau. In 1941 werden zij samen vanuit Emmerik via Düsseldorf gedeporteerd naar Riga in Letland. Hun laatste adres in Emmerik was Kaßstraße 59, in de schaduw van de Aldegundiskerk. Vlakbij, op nummer 62, woonde Johanna's moeder.
 +
 
 +
[[Bestand: Stolpersteine_Emmerich_Kaßstraße_59.jpg|right|thumb|400px|'''De ''Stolpersteine''  voor Johanna en haar man voor Kaßstraße 59 in Emmerik.]]
 +
De beschikbare gegevens vermelden dat Johanna en haar man eind [[1941]] zijn omgebracht bij de ''Dünamünde-Aktion'', een van meerdere massamoorden die de nazi's in Letland hebben gepleegd. Daarbij werden de duizenden slachtoffers gedwongen groepsgewijs in massagraven te gaan liggen en daarna met kogels gedood. De ''Dünamünde-Aktion'' vond echter in maart [[1942]] plaats, terwijl eind 1941 het Bloedbad van Rumbula plaatsvond; beide niet ver van de Letse hoofdstad Riga. Bij welk bloedbad Johanna is omgekomen, is dus onduidelijk. Onder de slachtoffers waren behalve Letse joden ook veel Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische joden. Deze "Rijksjoden" waren kort tevoren naar het getto van Riga gedeporteerd, en toen dat vol was naar het nabijgelegen, tijdelijke concentratiekamp ''Jungfernhof''. Johanna en haar man behoorden tot deze gedeporteerden. Zij was zestig jaar oud en haar man 51.
  
 
Als Johanna's achternaam wordt ook Makowski vermeld. Mogelijk was dit de naam van een eerdere echtgenoot.
 
Als Johanna's achternaam wordt ook Makowski vermeld. Mogelijk was dit de naam van een eerdere echtgenoot.
  
Johanna's moeder is op 19 februari [[1943]] in Auschwitz omgekomen, 85 jaar oud. Over het lot van haar vader en haar broer zijn geen gegevens voorhanden. Het is aannemelijk dat in elk geval haar vader al voor de oorlog is overleden.
+
Johanna's moeder is op 19 februari [[1943]] in Auschwitz omgekomen, 85 jaar oud. Over het lot van haar vader en haar broer zijn geen gegevens voorhanden. Het is aannemelijk dat in elk geval haar vader al voor de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] is overleden.
 +
 
 +
Voor het huidige pand op het adres Kaßstraße 59 in Emmerik zijn op 25 februari [[2011]] voor Johanna en haar man elk een ''Stolperstein'' geplaatst. Deze ''Stolpersteine'' maken deel uit van een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om de [[Oorlogsslachtoffers|slachtoffers van het nationaalsocialisme]] te gedenken. In dit lopende project zijn in zo'n twintig Europese landen inmiddels meer dan 56.000 stenen voor even zo veel slachtoffers geplaatst. In 's-Heerenberg zijn in [[2013]] ''Stolpersteine'' geplaatst voor [[Straus,_Benjamin_Joseph#Stolpersteine|Benjamin Straus en zijn vrouw]].
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Latvia ''List of massacres in Latvia'']
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Latvia ''List of massacres in Latvia'']
 +
*[http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Stolpersteine_in_Emmerich_am_Rhein Lijst van ''Stolpersteine'' in Emmerik]
 +
*[http://www.bundesarchiv.de/gedenkbuch ''Gedenkbuch "Opfer der Verfolgung der Juden unter der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft in Deutschland 1933-1945"''] van het ''Bundesarchiv''
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 
*[http://www.yadvashem.org ''Yad Vashem'']
 
*[http://www.yadvashem.org ''Yad Vashem'']
  
[[Categorie:Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg]] [[Categorie:Joodse oorlogsslachtoffers]] [[Categorie:Joodse oorlogsslachtoffers Riga]]
+
[[Categorie:Zwaab]] [[Categorie:Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg]] [[Categorie:Joodse oorlogsslachtoffers]] [[Categorie:Joodse oorlogsslachtoffers Riga]]

Versie van 5 feb 2016 om 12:53

Johanna Zwaab werd op 6 december 1881 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Moses Barend Zwaab en Johanna Marcus.

Haar vader was ook in 's-Heerenberg geboren, maar haar moeder kwam uit Castrop-Rauxel bij Münster in Westfalen. Daar waren haar ouders op 13 juli 1878 waren getrouwd. Kort daarna werd hun huwelijk ook in 's-Heerenberg ingeschreven. Johanna woonde in 's-Heerenberg tot zij op 14 juli 1903 met haar ouders naar Elten verhuisde. Zijn was toen 22 jaar.

Johanna had een oudere broer, Julius, geboren in 1879, maar die was in 1903 al zijn eigen weg gegaan. Een andere broer en een zusje zijn als baby al overleden.

Zij trouwde in Pruisen met Shmuel (Samuel, Sally) Hirsch, een kleermaker die in 1890 geboren werd in Burgsteinfurt bij Münster. Het echtpaar woonde in Emmerik. Al voor het uitbreken van de oorlog heeft haar man van 17 november tot 16 december 1938 gevangen gezeten in het concentratiekamp Dachau. In 1941 werden zij samen vanuit Emmerik via Düsseldorf gedeporteerd naar Riga in Letland. Hun laatste adres in Emmerik was Kaßstraße 59, in de schaduw van de Aldegundiskerk. Vlakbij, op nummer 62, woonde Johanna's moeder.

De Stolpersteine voor Johanna en haar man voor Kaßstraße 59 in Emmerik.

De beschikbare gegevens vermelden dat Johanna en haar man eind 1941 zijn omgebracht bij de Dünamünde-Aktion, een van meerdere massamoorden die de nazi's in Letland hebben gepleegd. Daarbij werden de duizenden slachtoffers gedwongen groepsgewijs in massagraven te gaan liggen en daarna met kogels gedood. De Dünamünde-Aktion vond echter in maart 1942 plaats, terwijl eind 1941 het Bloedbad van Rumbula plaatsvond; beide niet ver van de Letse hoofdstad Riga. Bij welk bloedbad Johanna is omgekomen, is dus onduidelijk. Onder de slachtoffers waren behalve Letse joden ook veel Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische joden. Deze "Rijksjoden" waren kort tevoren naar het getto van Riga gedeporteerd, en toen dat vol was naar het nabijgelegen, tijdelijke concentratiekamp Jungfernhof. Johanna en haar man behoorden tot deze gedeporteerden. Zij was zestig jaar oud en haar man 51.

Als Johanna's achternaam wordt ook Makowski vermeld. Mogelijk was dit de naam van een eerdere echtgenoot.

Johanna's moeder is op 19 februari 1943 in Auschwitz omgekomen, 85 jaar oud. Over het lot van haar vader en haar broer zijn geen gegevens voorhanden. Het is aannemelijk dat in elk geval haar vader al voor de oorlog is overleden.

Voor het huidige pand op het adres Kaßstraße 59 in Emmerik zijn op 25 februari 2011 voor Johanna en haar man elk een Stolperstein geplaatst. Deze Stolpersteine maken deel uit van een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaalsocialisme te gedenken. In dit lopende project zijn in zo'n twintig Europese landen inmiddels meer dan 56.000 stenen voor even zo veel slachtoffers geplaatst. In 's-Heerenberg zijn in 2013 Stolpersteine geplaatst voor Benjamin Straus en zijn vrouw.

Bronnen