Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Limburg Stirum, Agnes van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(aanvulling uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
'''Agnes van Limburg-Styrum und Bronckhorst''' (* 18 september [[1563]], Wildenborg - † 2 januari [[1645]], Vreden) was de dochter van Hermann Georg van Limburg-Styrum en gravin Maria van Hoya.
+
== Abdis van het Stift Elten ==
 +
'''Agnes van Limburg Stirum''' werd op 3 april [[1603]] gekozen tot eenentwintigste abdis van het [[Stift Elten]]. Zij was de opvolgster van [[Manderscheid-Blankenheim, Margaretha van|Margaretha van Manderscheid-Blankenheim]]. Ter onderscheid van [[Bronckhorst, Agnes van|Agnes van Bronckhorst]], die regeerde van [[1443]] tot [[1475]], wordt zij wel aangeduid als abdis Agnes II. In de jaren na haar verkiezing werd zij tevens abdis van drie stiften in [[Westfalen]]: Borghorst (geen verkiezingsjaar bekend), Freckenhorst (gekozen in [[1614]]) en Vreden (gekozen in of voor [[1619]]). Sinds haar verkiezing in Vreden verbleef zij meestal daar.
  
Agnes (''Agnes II'') was abdis van het [[stift Elten]] en tevens van de stiften Vreden, Borghorst en Freckenhorst. Na het overlijden van [[Manderscheid-Blankenheim, Margaretha van|Margaretha, gravin van Manderscheid-Blankenheim]] in [[1603]] werd Agnes tot abdis verkozen. Dit gebeurde in [[Emmerik]], aangezien de abdij in [[1585]] door [[Tachtigjarige Oorlog|oorlogshandelingen]] in de as gelegd was. De stiftsdames waren daarna naar Emmerik uitgeweken. Een jaar later, in [[1604]], was zij één van de kandidaten voor het ambt van abdis van het stift Essen. Daar werd echter [[Elisabeth van den Bergh (1581-1614)|Elisabeth van den Bergh]] de nieuwe abdis.  
+
In [[1604]], was abdis Agnes kandidaat voor het ambt van abdis van het stift Essen. Tot nieuwe abdis werd echter [[Elisabeth van den Bergh (1581-1614)|Elisabeth van den Bergh]] gekozen.
  
Agnes was abdis ten tijde van de [[Tachtigjarige_Oorlog|Tachtigjarige oorlog]] in de Nederlanden en de Dertigjarige oorlog in [[Duitsland]]. Ze probeerde herhaaldelijk om het verwoeste stift in [[Elten]] te herbouwen maar werd door oorlogshandelingen en politieke conflicten daarin gehinderd. Een brief van Frederik Hendrik, prins van Oranje, van 20 maart [[1628]] vrijwaardde het stift in elk geval voor aanvallen van de Hollandse troepen. Andere conflicten zorgden er echter voor dat het stift opnieuw verwoest werd, inclusief een kapel die Agnes in de tussentijd had laten bouwen ter (voorlopige) vervanging van de vernielde stiftskerk.
+
In 1619 schonk abdis Agnes de stiftskerk in Vreden een hongerdoek. Een hongerdoek, ook vastendoek genoemd, is een doek waarmee gedurende de vastentijd afbeeldingen van Jezus (meestal een kruisbeeld) werden afgeschermd. Vaak werd het tussen het middenschip van de kerk en het priesterkoor opgehangen. Op dit ''Vredener Hungertuch'' van 4,85 bij 4,50 meter zijn elf kruiswegstaties afgebeeld. Op kruisingen van de witte banen die de kruiswegstaties scheiden, zijn bovenaan de vier evangelisten afgebeeld en daaronder zestien familiewapens uit abdis Abdis' stamboom. Hiermee bewees zij dat zij tot de hoge adel behoorde. Een van de wapens is het [[wapen van de graven van Bergh]]. Het hongerdoek wordt nog steeds in de voormalige Vredener stiftskerk bewaard. (Zie ook de [[Kruisweg in het Stadspark]] van [['s-Heerenberg]]).
  
In [[1634]] kwamen de Hollanders weer terug en bouwden een kleine vesting op de [[Eltenberg]]. Het materiaal van deze schans zou later door de opvolgster van Agnes, [[Salm-Reifferscheidt, Maria Sophie van|Maria Sophie van Salm-Reifferscheidt]], gebruikt worden om het stift te herstellen.
+
Abdis Agnes stierf op 2 januari [[1645]], 81 jaar oud, in het Stift Vreden en werd daar begraven. Haar overlijden is niet ingeschreven in het [[Necrologium van Elten]]. Zij werd opgevolgd door [[Salm-Reifferscheidt, Maria Sophia van|Maria Sophia van Salm-Reifferscheidt]].
  
Agnes stierf te Vreden en is aldaar begraven.
+
== De Tachtigjarige Oorlog ==
 +
Abdis Agnes regeerde in roerige tijden. Haar verkiezing vond plaats in [[Emmerik]], waar de stiftsdames sinds [[1585]] of kort daarvoor woonden. Hoewel het Stift Elten geen deel uitmaakte van de Nederlanden, had het geweld van de [[Tachtigjarige Oorlog|Tachtigjarige oorlog]] hen gedwongen een veilig heenkomen te zoeken in het hertogdom [[Kleef]]. Toen in [[1618]] in [[Duitsland]] de Dertigjarige Oorlog uitbrak, was het ook daar met de rust gedaan.
 +
 
 +
De Dertigjarige Oorlog was voor een belangrijk deel een godsdienstoorlog tussen katholieken en protestanten. De Van Limburg Stirums waren in deze strijd verdeeld, zodat er aan beide zijden familieleden van abdis Agnes vochten. Dit gaf haar de mogelijkheid altijd te kunnen onderhandelen, om het even welke partij haar Westfaalse stiften bedreigde. De stiftsgebouwen hebben de oorlog niet ongeschonden doorstaan, maar abdis Agnes heeft met haar kordate optreden erger kunnen voorkomen, niet alleen voor haar stiften, maar ook voor de bevolking van haar territoria.
 +
 
 +
Ze heeft herhaaldelijk geprobeerd het in 1585 verwoeste stift op de [[Eltenberg]] te herbouwen, maar werd daarin gehinderd door oorlogshandelingen en politieke conflicten. Een brief van Frederik Hendrik, prins van Oranje, van 20 maart [[1628]] vrijwaarde het Stift Elten weliswaar van aanvallen door Staatse troepen, maar toch werden er steeds weer vernielingen aangericht. Zo werd een kapel vernield die abdis Agnes had laten bouwen ter (voorlopige) vervanging van de vernielde [[Sint-Vituskerk|stiftskerk]].
 +
 
 +
In [[1634]] kwamen de Staatse troepen weer terug en bouwden een kleine vesting op de [[Eltenberg]]. Het materiaal van deze schans zou later door abdis Agnes' opvolgster Maria Sophia van Salm-Reifferscheidt gebruikt worden voor verdere herstelwerkzaamheden.
 +
 
 +
Pas in [[1643]] was de wederopbouw althans zo ver gevorderd dat de stiftsdames konden terugkeren.
 +
 
 +
== Familiebanden ==
 +
Agnes van Limburg Stirum werd op 18 september [[1563]] geboren op kasteel De Wildenborch bij [[Vorden]] als dochter van Hermann Georg van Limburg Stirum en Maria van Hoya. De toekomstige abdis was een verre nicht van de [[Graven Van den Bergh|graven van Bergh]]: haar overgrootmoeder [[Walburg van den Bergh]] was een dochter van [[Oswald I van den Bergh|graaf Oswald I]]. Aldus was haar vader een achterneef [[Willem IV van den Bergh|graaf Willem IV]], die getrouwd was met [[Maria van Nassau]]. Toen in [[1557]] hun oudste [[Magdalena van den Bergh|dochter Magdalena]] gedoopt werd, was Hermann Georg van Limburg Stirum een van de twee peetooms.
 +
 
 +
Van de kant van Maria van Nassau was [[Wied-Runkel, Magdalena van|Magdalena van Wied-Runkel]] een van de twee peettantes. Zij was de negentiende abdis van het Stift Elten en een volle nicht van Maria van Nassau. Bovendien was zij een tante van abdis Agnes' voorgangster Margaretha van Manderscheid-Blankenheim.
 +
 
 +
Het [[Archief Huis Bergh|archief]] van [[Huis Bergh]] bewaart een brief van Agnes van Limburg Stirum aan haar verre nicht Magdalena of [[Catharina van den Bergh]] (het is niet duidelijk aan wie van de twee). Zij bedankt daarin voor een ontvangen bief en vertelt over haar familie en haar gezondheid, en nodigt haar verre nicht uit te komen logeren. De datering van de brief is onduidelijk, maar hij moet zijn geschreven voor Agnes als jong meisje in het Stift Elten is ingetreden. Zij schreef de brief in het familiebezit Styrum, destijds een heerlijkheid tussen Duisburg en Essen.
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
*[http://www.guide2womenleaders.com/germany_ecclesiastical.htm Germany Ecclesiastical Territories (Geistliche Gebiete) ruled by women]
+
*Op [http://books.google.com Google Books]:
*''Elten die letzten 100 Jahre, 1897 - 1997'', Axmacher en Köster, ISBN 3-923692-20-X
+
**''Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 58
*[http://de.wikipedia.org/wiki/Agnes_von_Limburg-Stirum Agnes op de Duitse Wikipedia]
+
**''Historie ofte beschryving van 't Utrechtse bisdom'', door H. V. R. [alleen initialen vermeld], deel III, Leiden (1719), blz. 348
*''Het [[Necrologium van Elten|necrologium]] en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij'', N.C. Kist; Leiden, 1853
+
*Biografie van Agnes op [http://www.lwl.org/westfaelische-geschichte/portal/Internet/finde/langDatensatz.php?urlID=82&url_tabelle=tab_person&url_zaehler_blaettern=138|  ''Westfälische Geschichte''] (in het Duits)
*Biografie van Agnes op [http://www.lwl.org/westfaelische-geschichte/portal/Internet/finde/langDatensatz.php?urlID=82&url_tabelle=tab_person&url_zaehler_blaettern=138|  ''Westfälische Geschichte'']. (in het Duits)
+
*Op de Duitse Wikipedia:
 +
**[http://de.wikipedia.org/wiki/Agnes_von_Limburg-Stirum Agnes von Limburg-Stirum]
 +
**[http://de.wikipedia.org/wiki/Vredener_Hungertuch '' Vredener Hungertuch'']
 +
*[[Archief Huis Bergh]], briefregest 5857
 
*[http://www.archive.nrw.de ''Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland''] ''Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunde'' 1 (1603)
 
*[http://www.archive.nrw.de ''Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland''] ''Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunde'' 1 (1603)
  
[[Categorie:Abdissen Stift Elten]] [[Categorie:Necrologium van Elten]]
+
[[Categorie:Abdissen Stift Elten]]

Versie van 15 apr 2019 om 16:15

Abdis van het Stift Elten

Agnes van Limburg Stirum werd op 3 april 1603 gekozen tot eenentwintigste abdis van het Stift Elten. Zij was de opvolgster van Margaretha van Manderscheid-Blankenheim. Ter onderscheid van Agnes van Bronckhorst, die regeerde van 1443 tot 1475, wordt zij wel aangeduid als abdis Agnes II. In de jaren na haar verkiezing werd zij tevens abdis van drie stiften in Westfalen: Borghorst (geen verkiezingsjaar bekend), Freckenhorst (gekozen in 1614) en Vreden (gekozen in of voor 1619). Sinds haar verkiezing in Vreden verbleef zij meestal daar.

In 1604, was abdis Agnes kandidaat voor het ambt van abdis van het stift Essen. Tot nieuwe abdis werd echter Elisabeth van den Bergh gekozen.

In 1619 schonk abdis Agnes de stiftskerk in Vreden een hongerdoek. Een hongerdoek, ook vastendoek genoemd, is een doek waarmee gedurende de vastentijd afbeeldingen van Jezus (meestal een kruisbeeld) werden afgeschermd. Vaak werd het tussen het middenschip van de kerk en het priesterkoor opgehangen. Op dit Vredener Hungertuch van 4,85 bij 4,50 meter zijn elf kruiswegstaties afgebeeld. Op kruisingen van de witte banen die de kruiswegstaties scheiden, zijn bovenaan de vier evangelisten afgebeeld en daaronder zestien familiewapens uit abdis Abdis' stamboom. Hiermee bewees zij dat zij tot de hoge adel behoorde. Een van de wapens is het wapen van de graven van Bergh. Het hongerdoek wordt nog steeds in de voormalige Vredener stiftskerk bewaard. (Zie ook de Kruisweg in het Stadspark van 's-Heerenberg).

Abdis Agnes stierf op 2 januari 1645, 81 jaar oud, in het Stift Vreden en werd daar begraven. Haar overlijden is niet ingeschreven in het Necrologium van Elten. Zij werd opgevolgd door Maria Sophia van Salm-Reifferscheidt.

De Tachtigjarige Oorlog

Abdis Agnes regeerde in roerige tijden. Haar verkiezing vond plaats in Emmerik, waar de stiftsdames sinds 1585 of kort daarvoor woonden. Hoewel het Stift Elten geen deel uitmaakte van de Nederlanden, had het geweld van de Tachtigjarige oorlog hen gedwongen een veilig heenkomen te zoeken in het hertogdom Kleef. Toen in 1618 in Duitsland de Dertigjarige Oorlog uitbrak, was het ook daar met de rust gedaan.

De Dertigjarige Oorlog was voor een belangrijk deel een godsdienstoorlog tussen katholieken en protestanten. De Van Limburg Stirums waren in deze strijd verdeeld, zodat er aan beide zijden familieleden van abdis Agnes vochten. Dit gaf haar de mogelijkheid altijd te kunnen onderhandelen, om het even welke partij haar Westfaalse stiften bedreigde. De stiftsgebouwen hebben de oorlog niet ongeschonden doorstaan, maar abdis Agnes heeft met haar kordate optreden erger kunnen voorkomen, niet alleen voor haar stiften, maar ook voor de bevolking van haar territoria.

Ze heeft herhaaldelijk geprobeerd het in 1585 verwoeste stift op de Eltenberg te herbouwen, maar werd daarin gehinderd door oorlogshandelingen en politieke conflicten. Een brief van Frederik Hendrik, prins van Oranje, van 20 maart 1628 vrijwaarde het Stift Elten weliswaar van aanvallen door Staatse troepen, maar toch werden er steeds weer vernielingen aangericht. Zo werd een kapel vernield die abdis Agnes had laten bouwen ter (voorlopige) vervanging van de vernielde stiftskerk.

In 1634 kwamen de Staatse troepen weer terug en bouwden een kleine vesting op de Eltenberg. Het materiaal van deze schans zou later door abdis Agnes' opvolgster Maria Sophia van Salm-Reifferscheidt gebruikt worden voor verdere herstelwerkzaamheden.

Pas in 1643 was de wederopbouw althans zo ver gevorderd dat de stiftsdames konden terugkeren.

Familiebanden

Agnes van Limburg Stirum werd op 18 september 1563 geboren op kasteel De Wildenborch bij Vorden als dochter van Hermann Georg van Limburg Stirum en Maria van Hoya. De toekomstige abdis was een verre nicht van de graven van Bergh: haar overgrootmoeder Walburg van den Bergh was een dochter van graaf Oswald I. Aldus was haar vader een achterneef graaf Willem IV, die getrouwd was met Maria van Nassau. Toen in 1557 hun oudste dochter Magdalena gedoopt werd, was Hermann Georg van Limburg Stirum een van de twee peetooms.

Van de kant van Maria van Nassau was Magdalena van Wied-Runkel een van de twee peettantes. Zij was de negentiende abdis van het Stift Elten en een volle nicht van Maria van Nassau. Bovendien was zij een tante van abdis Agnes' voorgangster Margaretha van Manderscheid-Blankenheim.

Het archief van Huis Bergh bewaart een brief van Agnes van Limburg Stirum aan haar verre nicht Magdalena of Catharina van den Bergh (het is niet duidelijk aan wie van de twee). Zij bedankt daarin voor een ontvangen bief en vertelt over haar familie en haar gezondheid, en nodigt haar verre nicht uit te komen logeren. De datering van de brief is onduidelijk, maar hij moet zijn geschreven voor Agnes als jong meisje in het Stift Elten is ingetreden. Zij schreef de brief in het familiebezit Styrum, destijds een heerlijkheid tussen Duisburg en Essen.

Bronnen