Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Schiphorst, Hendrik Jan (1900-1981): verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|350px|<center>'''Slager Schiphorst en zijn vrouw bij het huwelijk van hun zoon Tonnie in 1963</center> '''Hendrik Jan...') |
(geen verschil)
|
Versie van 15 dec 2022 om 15:39
Hendrik Jan Schiphorst was veehandelaar en slager in Beek. Hij werd op 13 maart 1900 geboren in Zutphen als zoon van Hendrik Jan Schiphorst en Janna Nijhof. In augustus 1913 verhuisden zijn ouders met hun kinderen van Zutphen naar 's-Heerenberg, waar zijn vader een slagerij begon aan de Zeddamseweg.
Schiphorst opende zijn slagerij in 1928 op het adres Beek 204. Tegenwoordig is dit Sint Jansgildestraat 13. In het voorjaar van 1929 werd er een stalling bij het pand gebouwd naar een ontwerp van de Beekse architect Clerx.
Hij kwam in Beek terecht doordat hij voor zijn vader vaak bestellingen van 's-Heerenberg naar Beek moest brengen. Hij deed dat op een transportfiets of met kar en paard, en 's winters als er sneeuw lag zelfs met een slee getrokken door bokken. Onduidelijk is nog waarom hij zich in 1928 in Beek vestigde. Zijn vader was in juni van het jaar daarvoor overleden, zodat hij diens slagerij in 's-Heerenberg zou hebben kunnen voortzetten. Zijn tien jaar oudere broer Jan was ook slager, maar die was in 1910 al naar Arnhem gegaan en was dus van Zutphen niet meegekomen naar 's-Heerenberg.
Schiphorst trouwde op 1 oktober 1929 in Wehl met Geertruida Hendrika Schel, op 25 mei 1907 aldaar geboren als dochter van Hendrik Jan Schel en Grada Hendrika Agterkamp. Zij kregen vier kinderen, waaronder een tweeling:
- Hendrik Jan (1932– …)
- Gerharda Hendrika (Hennie) (1935– … )
- Antonius Hermanus (Tonnie) (1935–2021)
- Gerard (ca. 1945–1968)
Zij waren het enige protestante gezin in het destijds verder geheel katholieke Beek en Loerbeek.
Schiphorst was meer veehandelaar dan slager, daarom deed zijn vrouw de winkel. Alleen op vrijdag en zaterdag hielp hij mee in de winkel. Voor de veehandel ging hij elke week naar de veemarkt in Doetinchem. Daar en ook elders ging hem het handjeklap goed af; als kundige zakenman wist hij altijd af te dingen.
Koeling was vroeger een probleem, voor alle slagers. Schiphorst loste dit in de zomer op door met kar en paard grote blokken ijs te halen in Zevenaar. Die blokken werden afgedekt met dekens, maar bij aankomst in Beek was een groot deel onvermijdelijk al gesmolten.
Hij had meestal een slagersknecht in dienst, steeds voor hooguit een paar jaar. Er stond in elk geval met enige regelmaat een advertentie in De Graafschapbode voor een knecht. In de zomer van 1938 kwam Bernard Rexwinkel uit Dinxperlo. Tijdens de mobilisatie voor de oorlog moest Rexwinkel in militaire dienst. Op 12 mei 1940 sneuvelde hij bij Leerdam, 24 jaar oud.
In 1965 heeft Schiphorst de slagerij overgedragen aan zijn zoon Tonnie. Die zag aan de Sint Jansgildestraat geen perspectieven om uit te breiden en kocht een stuk grond aan de Pastoor van Angerenstraat 19B in Beek. In 1968 verhuisde hij de slagerij naar de nieuwe locatie.
Bart Hendricksen van de Veldwerkgroep Beek/Loerbeek heeft begin jaren 70 op zaterdag als bezorgknecht bij Schiphorst gewerkt. Zo verdiende hij een welkom extra zakcentje tijdens zijn financieel niet rijke tijd in militaire dienst.
Schiphorst overleed op 12 juli 1981 in Beek, 81 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 6 maart 1986 in Almelo, 78 jaar oud.
Bronnen
- Bart Hendricksen, Veldwerkgroep Beek/Loerbeek
- Archieven.nl
- Het Kerspel Beek in de Liemers, blz. 1303
- Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, bouwdossiers