Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dijker, Osewaldus Hendrikus Albertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(aanvulling uit toegevoegde bronnen)
k (Verre neef heeft pagina Dijker, Oswaldus Hendrikus Albertus hernoemd naar Dijker, Osewaldus Hendrikus Albertus: Officiële spelling eerste doopnaam)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 28 aug 2024 om 06:27

Dijker OHA (1917-1997).jpg

Korte levensloop

Osewaldus Hendrikus Albertus (Oswald) Dijker uit 's-Heerenberg werd op 8 juni 1917 geboren als zoon van Wilhelmus Albertus Dijker en Theodora Berendina Welting. Hij stamt af van Lambertus Dijker en Joanna Kniest.

Op 8 juni 1943 trouwde hij in 's-Heerenberg met Aleida Pertronella Wennekes, geboren op 9 november 1914 in 's-Heerenberg als dochter van Wilhelmus Antonius Wennekes en Mechelina Berendina Litjes. Met haar kreeg hij zeven kinderen.

De laatste weken van zijn leven heeft hij met zijn vrouw in het verzorgingscentrum Sint Gertrudis gewoond. Daar overleed hij op 19 mei 1997, kort voor zijn tachtigste verjaardag. Na de uitvaartdienst op 23 mei in de Sint Pancratiuskerk in 's-Heerenberg volgde zijn crematie in Doetinchem.

Zijn vrouw overleed in Terborg op 18 juni 1998, 83 jaar oud.

Zijn loopbaan

Dijker begon zijn carrière als agent voor arbeidsbemiddeling. In die tijd was dat nog een gemeentelijke zaak. Bij zijn benoeming verdiende hij vijf gulden per week. In 1935 werd een arbeidscontract afgesloten op een uurloon van een dubbeltje. Een jaar later werd dit met 50 procent verhoogd tot 15 cent.

In 1941 kreeg hij eervol ontslag en werd algemeen bemiddelaar op het bijkantoor 's-Heerenberg van het Gewestelijk Arbeidsbureau in Doetinchem. Na opheffing van dit kantoor werd hij overgeplaatst naar het hoofdkantoor in Doetinchem, waar hij is opgeklommen tot commies.

Voor zijn werk bij het Gewestelijk Arbeidsbureau is hij bij koninklijk besluit nr. 23 van 23 mei 1973 onderscheiden met de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog heeft hij vanaf 1 januari 1943 een dagboek bij. Een gedeelte daarvan is opgenomen in Old Ni-js nr. 32, blz. 62-76.

Verenigingsleven

Dijker was dertig jaar lid van Harmonie Crescendo als klarinettist en hoboïst. Een aantal jaren was hij secretaris van de harmonie.

Ook van het Sint Antoniusgilde is hij secretaris geweest.

Bronnen