Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oostenrijkse woningen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(Algehele revisie. Gekopieerde tekst vervangen door eigen verhaal)
 
Regel 1: Regel 1:
 
== Inleiding ==
 
== Inleiding ==
In [[Zeddam]] en [['s-Heerenberg]] staan 44 '''Oostenrijkse woningen''' van [[Woningstichting Bergh]] uit [[1958]] die gesloopt worden. Het ''Oostenrijkse'' aan de [[Overige woonhuizen|woningen]] zijn de donkerbruine gevelplaten die de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijkse_woningen suggestie van houten woningen] moet geven. De woningen zijn aan het einde van hun levensduur, voldoen bouwtechnisch niet meer aan de eisen van deze tijd en kennen een hoog energieverbruik. Bovendien bevatten ze asbesthoudende binnenwanden. Omdat het beheersbaar houden van deze materialen lastig is en omdat de woningen toe zijn aan groot onderhoud, heeft Woningstichting Bergh bekeken wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Sloop met vervangende nieuwbouw komt daarbij als enige reële optie uit de bus. Daarom nam Woningstichting Bergh een sloopbesluit voor deze 44 zogenoemde Oostenrijkse woningen.
+
In de [[gemeente Bergh]] hebben ruim vijftig jaar lang 51 zogenaamde '''Oostenrijkse woningen''' gestaan. Ze werden in [[1958]] gebouwd op de volgende adressen.
 +
*In 's-Heerenberg 41 woningen:
 +
**[[Plantsoensingel Noord]], nrs. 17–25 en 28–62
 +
**[[Plantsoensingel Midden]], nrs. 1–27
 +
**[[Plantsoensingel Zuid]], nrs. 67–73
 +
*In [[Zeddam]] tien woningen:
 +
**[[Delweg]], nrs. 1–19
  
Begin [[2010]] heeft de woningstichting door een gespecialiseerd bedrijf een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in alle woningen. Aanleiding was dat in een leegstaande woning aan de [[Delweg]] in Zeddam asbestvezels waren aangetroffen. Het onderzoek naar asbest in alle Oostenrijkse woningen gebeurde enerzijds door een visuele inspectie naar de conditie van het aanwezige asbesthoudende materiaal en anderzijds door een steekproef in zeven woningen met luchtmetingen en kleefmonsters naar asbestvezels. Het resultaat: bij alle woningen was de lucht schoon en slechts bij één woning werd op een kleefmonsters een lichte hoeveelheid asbestvezels aangetroffen.  
+
De Oostenrijkse woningen werden opgetrokken uit prefab-elementen volgens een systeem dat in de [[Vorige eeuw|jaren dertig]] was ontwikkeld door de Oostenrijkse ingenieur H. Morawetz. De woningen werden daarom ook wel Morawetz-woningen genoemd. Het toenmalige Ministerie van [[Wederopbouw]] en [[Volkshuisvesting]] besloot in het najaar van [[1956]] in Nederland vijfhonderd van deze woningen te laten bouwen in de gemeenten Borculo, Bergh, Cuyk, [[Didam]], Ede, Ochten en Wageningen.
  
==Sloop met vervangende nieuwbouw==
+
De prefab-elementen van Morawetz bestonden vooral uit hout en cementplaten waarin onder meer asbest was verwerkt. Zodra de fundering was gelegd, kon een huis in twee dagen worden opgetrokken door ongeschoolden onder leiding van een deskundige.
Woningstichting Bergh wil haar bewoners prettig en veilig laten wonen. Omdat zij dat bij de Oostenrijkse woningen niet kan garanderen, wil de woningstichting de woningen slopen en vervangen door nieuwbouw. De woningen zijn toe aan groot onderhoud en het beheersbaar houden van asbest is lastig. Daarom onderzocht Woningstichting Bergh de mogelijkheden voor de toekomst.  Er is gekeken naar de kwaliteit en het isolatieniveau van de woningen en naar de gevolgen van het saneren van het asbest. De opties voor de toekomst waren saneren en groot onderhoud, saneren gevolgd door renovatie en sloop met vervangende nieuwbouw. Sloop met vervangende nieuwbouw is voor Woningstichting Bergh de enige reële mogelijkheid. Saneren en renoveren is veel duurder dan sloop en leidt niet tot de kwaliteit die je met nieuwbouw krijgt. Ook saneren in combinatie met groot onderhoud is kostbaar en leidt niet tot de gewenste woonkwaliteit en energiezuinigheid. Sloop en nieuwbouw is daarentegen goedkoper én leidt tot woningen met een lange levensduur en een goede woonkwaliteit.  
 
  
==Informatiebijeenkomsten==
+
In de jaren zeventig werden de woningen gerenoveerd.
De bewoners van de woningen aan de [[Plantsoensingel Noord]], [[Plantsoensingel Midden|Midden]] en [[Plantsoensingel Zuid|Zuid]] in 's-Heerenberg en aan de [[Delweg]] in Zeddam zijn sinds januari 2010 op de hoogte gehouden van het onderzoek naar asbest en naar de toekomst van de woningen. Zij ontvingen in mei een brief met de uitslag van het asbestonderzoek en het sloopbesluit. Dit besluit ligt nu voor advies bij Huurdersvereniging Bergh. Tijdens informatiebijeenkomsten in mei 2010 kregen de bewoners meer informatie over het onderzoek naar asbest, over het sloopbesluit en over het sociaal programma dat hoort bij een sloopbesluit.
 
  
==Anti-kraak in huizen drie wijken==
+
{|
Om te voorkomen dat de leegstaande woningen in de te slopen wijken in 's-Heerenberg en Zeddam verloederen, gaat Woningstichting Bergh de ''Oostenrijkse woningen'' tijdelijk verhuren.
+
|- valign =top
 +
|[[Bestand:Oostenrijkse_woningen_plantsoensingel_noord.JPG|400px|right|thumb|<center>'''Plantsoensingel Noord</center>]]
 +
|[[Bestand:Oostenrijkse_woningen_plantsoensingel_midden.JPG|right|thumb|400 px|<center>'''Plantsoensingel Midden</center>]]
 +
|}
 +
{|
 +
|[[Bestand: Oostenrijkse woningen PS Zuid.jpg|right|thumb|400px|<center>'''Plantsoensingel Zuid</center>]]
 +
|[[Bestand: Oostenrijkse woningen Delweg.jpg|right|thumb|400px|<center>'''Delweg</center>]]
 +
|}
 +
== Sloop met vervangende nieuwbouw ==
 +
Begin [[2010]] heeft de [[Woningstichting Bergh]] door een gespecialiseerd bedrijf een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in alle woningen. Aanleiding was dat in een leegstaande woning aan de Delweg in Zeddam asbestvezels waren aangetroffen. Het onderzoek toonde echter maar in één woning een lichte hoeveelheid asbestvezels aan.
  
Leegstandsbeheerder Ad Hoc, ook wel bekend als anti-kraak, zoekt huurders die tijdelijk in de woningen mogen wonen. Ad Hoc vraagt daarbij eerst toestemming aan de woningstichting, voordat een kandidaat een tijdelijk huurcontract krijgt. Als een kandidaat bij een vorige woningcorporatie overlast heeft veroorzaakt, komt hij of zij niet in aanmerking.
+
Toch werd besloten tot sloop en nieuwbouw. De woningen waren aan het einde van hun levensduur, voldeden bouwtechnisch niet meer aan de eisen van de tijd en kenden een hoog energieverbruik. In het besluit van de Woningstichting Bergh is sprake van 44 woningen. Zeven woningen waren dus al eerder gesloopt (?).
  
De woning aan de Delweg 1 zal niet worden verhuurd maar worden dichtgetimmerd.  
+
Om te voorkomen dat de leegstaande woningen verloederden, heeft de Woningstichting Bergh de Oostenrijkse woningen voorafgaand aan de sloop tijdelijk verhuurd. Alleen de woning aan de Delweg 1 in Zeddam werd niet verhuurd, maar werd dichtgetimmerd.
  
==Bronnen==
+
De nieuwbouw is in [[2012]] voltooid in Zeddam en een jaar later in 's-Heerenberg.
 +
 
 +
== Oudere Oostenrijkse woningen ==
 +
Met de term ''Oostenrijkse woningen'' wordt meestal een ander type woningen uit Oostenrijk bedoeld. Dit zijn vrijstaande woningen die eveneens uit Oostenrijkse prefab-elementen zijn opgetrokken. Hiervan zijn er rond [[1948]] achthonderd gebouwd, maar niet in Bergh.
 +
 
 +
Voor meer informatie zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijkse_woningen Oostenrijkse woningen] op Wikipedia.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[https://www.ecal.nu/ Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers], archieftoegang 1296 (Gemeentebestuur Bergh, 1942-1983), inventarisnummers 756–760
 +
*''de Volkskrant'' van 8 september 1956 on [http://www.delpher.nl Delpher]
 
*[[Woningstichting Bergh]]: Sloop van 44 “Oostenrijkse” woningen (21 mei 2010)
 
*[[Woningstichting Bergh]]: Sloop van 44 “Oostenrijkse” woningen (21 mei 2010)
 
*[[Gelderlander|De Gelderlander]] van 29 december 2010
 
*[[Gelderlander|De Gelderlander]] van 29 december 2010
  
[[Categorie:Woonhuizen 's-Heerenberg]] [[Categorie:Woonhuizen Zeddam]] [[Categorie:'s-Heerenberg Plantsoensingel|Oostenrijkse woningen]]
+
[[Categorie:Woonhuizen 's-Heerenberg]] [[Categorie:Woonhuizen Zeddam]] [[Categorie:'s-Heerenberg Plantsoensingel|Heerenberg Plantsoensingel]] [[Categorie:Delweg]] [[Categorie:Verdwenen Bergh]]

Huidige versie van 26 nov 2024 om 05:04

Inleiding

In de gemeente Bergh hebben ruim vijftig jaar lang 51 zogenaamde Oostenrijkse woningen gestaan. Ze werden in 1958 gebouwd op de volgende adressen.

De Oostenrijkse woningen werden opgetrokken uit prefab-elementen volgens een systeem dat in de jaren dertig was ontwikkeld door de Oostenrijkse ingenieur H. Morawetz. De woningen werden daarom ook wel Morawetz-woningen genoemd. Het toenmalige Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting besloot in het najaar van 1956 in Nederland vijfhonderd van deze woningen te laten bouwen in de gemeenten Borculo, Bergh, Cuyk, Didam, Ede, Ochten en Wageningen.

De prefab-elementen van Morawetz bestonden vooral uit hout en cementplaten waarin onder meer asbest was verwerkt. Zodra de fundering was gelegd, kon een huis in twee dagen worden opgetrokken door ongeschoolden onder leiding van een deskundige.

In de jaren zeventig werden de woningen gerenoveerd.

Plantsoensingel Noord
Plantsoensingel Midden
Plantsoensingel Zuid
Delweg

Sloop met vervangende nieuwbouw

Begin 2010 heeft de Woningstichting Bergh door een gespecialiseerd bedrijf een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in alle woningen. Aanleiding was dat in een leegstaande woning aan de Delweg in Zeddam asbestvezels waren aangetroffen. Het onderzoek toonde echter maar in één woning een lichte hoeveelheid asbestvezels aan.

Toch werd besloten tot sloop en nieuwbouw. De woningen waren aan het einde van hun levensduur, voldeden bouwtechnisch niet meer aan de eisen van de tijd en kenden een hoog energieverbruik. In het besluit van de Woningstichting Bergh is sprake van 44 woningen. Zeven woningen waren dus al eerder gesloopt (?).

Om te voorkomen dat de leegstaande woningen verloederden, heeft de Woningstichting Bergh de Oostenrijkse woningen voorafgaand aan de sloop tijdelijk verhuurd. Alleen de woning aan de Delweg 1 in Zeddam werd niet verhuurd, maar werd dichtgetimmerd.

De nieuwbouw is in 2012 voltooid in Zeddam en een jaar later in 's-Heerenberg.

Oudere Oostenrijkse woningen

Met de term Oostenrijkse woningen wordt meestal een ander type woningen uit Oostenrijk bedoeld. Dit zijn vrijstaande woningen die eveneens uit Oostenrijkse prefab-elementen zijn opgetrokken. Hiervan zijn er rond 1948 achthonderd gebouwd, maar niet in Bergh.

Voor meer informatie zie Oostenrijkse woningen op Wikipedia.

Bronnen