Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bombardementen op Emmerik

Uit Berghapedia
Versie door Effeff (overleg | bijdragen) op 9 dec 2012 om 14:06
Ga naar: navigatie, zoeken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er meerdere bombardementen op Emmerik plaats. Hieronder volgt een (voorlopig) overzicht.

20 juni 1940

Teun Venes vermeldt dit bombardement in zijn oorlogsverslag. Daarbij werd de gasfabriek getroffen, waarna de aldaar gelegerde troepen werden overgeplaatst naar Netterden en Azewijn.

1 April 1943

Emmerik is 's-morgens om 7.00 uur gebombardeerd met één vliegtuig. Er zijn negen bommen gevallen en de uitwerking daarvan is verschrikkelijk. Er wordt meteen geconstateerd dat er al tien doden zijn en dan nog diegenen die onder het puin zitten.

14 Juni 1944

Om 7.30 uur komen er vliegtuigen in drommen over Bergh, waarvan er enkele in Emmerik op de fabriek Noury van de Lande bommen gooien. Het is een hels lawaai. Ook het slachthuis met de straat is weg zoals men later zegt. Het brandt hevig. Slachtoffers uit Bergh zijn, Bernardus Everhardus Bisseling, Hermanus Johannes Kamphuis, Alphonsus Petrus Maria Otten en Rudolf Wiendels. Alleen Bisseling staat niet op de site van de Oorlogsgravenstichting.

26 Augustus 1944

Antonius Casparus Hendrikus Vermaas komt om het leven tussen 12.25 en 12.37 uur in de Reeserstrasse. Hij staat niet op de site van de Oorlogsgravenstichting in tegenstelling tot zijn zoon(? op hetzelfde huisnummer) die een jaar later in Oostenrijk overlijdt.

7 Oktober 1944

Het zwaarste bombardement is op 7 oktober 1944 waar meer over te lezen is bij Bergh in de frontlinie. Hierbij komen W.P. Litjes en J.H.M. Vink om het leven. De broers Johan en Willi Stein overleven het bombardement. Na dit bombardement hebben nog maar weinige Nederlandse grensgangers werk in Emmerik. Wel hebben de Duitsers een razzia gehouden in 's-Heerenberg om mannen op te pakken die moesten helpen puinruimen. Om hieraan te ontkomen zijn sommige 's-Heerenbergers ondergedoken, zoals Hemk Egbers.

Uit het verslag van Huis Bergh over het jaar 1944 over dit bombardement het volgende: "Een niet te vergeten gebeurtens was de vernietiging der Oude Stad Emmerik op Zaterdag 7 October 1944 des n.m. 2 uur. In den tijd van 30 minuten werd de stad weggevaagd. Luchtdruk- en brandbommen hebben dit werk volbracht. De druk was zoo groot dat men te 's Heerenberg nauwelijks overeind kon blijven staan. Dagen lang hingen de zware rookwolken boven de ruines, waaronder meer dan 3000 menschen den dood vonden. De Heeren van Bergh oefenden tot 1237 het patronaat over de Stad uit, die thans niet meer bestaat."

Bij dit bombardement werd aan de Rheinpromenade een houten Christoffelbeeld verwoest. Op 7 oktober 2006 is dit beeld vervangen door een bronzen Christoffelbeeld gemaakt door de 's-Heerenbergse kunstenaar Patrick Beverloo.

6 Februari 1945

Om 15.00 uur wordt er gebombardeerd bij de Germania. L.A. Jansen (de Plaat) wordt op slag gedood. Een Enschedese arbeider wordt ook getroffen.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp